Home Geopolitika Planiraju se najveće vojne vježbe nakon 2002. godine

Planiraju se najveće vojne vježbe nakon 2002. godine

by admin

NATO sa saveznicima planira održati najveće vojne vježbe u više od desetljeća jer će u listopadu diljem Sredozemlja angažirati više od 36 tisuća vojnika kako bi se odupro prijetnji Islamske države (IS) na svojem južnom boku.

Zapovjednici NATO-a u srijedu su najavili da će Savez provesti jednu od najzahtjevnijih vježbi u složenom “scenariju lažne prijetnje” u kojem militanti napadaju na kopnu, iz zraka i s mora. “Ne možemo birati između prijetnje s istoka i prijetnje s juga, moramo se uvježbavati za obje”, rekao je general Hans-Lothar Domrose iz vojnog zapovjedništva NATO-a u Brunssumu u Nizozemskoj, zadužen za pripremu vježbe.

Nakon više od desetljeća operacija pod vodstvom NATO-a zu Afganistanu, Savez se prebacuje na obranu vlastitog teritorija. U vježbama koje će se održati od 3. listopada do 6. studenoga u Italiji, Španjolskoj, Portugalu i u Sredozemlju sudjelovatr će vojnici iz više od 30 zemalja, uključujući i one koje nisu članice NATO-a, poput Švedske i Austrije.

NATO je većinom bio usredotočen na Rusiju, koju smatra sve nerprijateljskijom, ali mu velike brige zadaje uspon IS-a u Iraku i siriji. Glavni tajjnik NATO-a Jens Stoltenberg ustvrdio je da su narodne popbune Arapskog proljeća izazvale “brutalnu zimu” nestabilnosti. NATO nije organizirao ovako opsežne vježbe od 2002., kad je 15 zemalja članicai 12 partnerskih država iskušavalo svoje sposobnosti u Norveškoj i Poljskoj.

Related Posts