Plan za Uljanik kreće put Bruxellesa

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je izjavio da bi izmijenjeni odnosno gotovo novi program restrukturiranja Uljanika krajem ovog ili početkom idućeg tjedna mogao biti poslan u Bruxelles, od kojeg prvi odgovor očekuje za oko dva tjedna.
“Imamo od strane Uljanik grupe odgovore na sva pitanja koja je Europska komisija tražila. Imamo dorađeni i, usudit ću se reći, novi program restrukturiranja, koji u ovom trenutku obuhvaća brodogradilište u Puli i, bude li sve korektno i ispoštovano temeljem naših zadnjih sastanaka i dogovora, nakon nekoliko dana kratke analize zajedničkim snagama nas i kolega iz financija, mislim da je dokument spreman za slanje opet u Bruxelles”, rekao je Horvat novinarima nakon sastanka s predstavnicima sindikata iz Uljanika.

Nacrt programa restrukturiranja u srpnju je poslan na odobrenje u Europsku komisiju, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije. Izmjenjeni odnosno novi plan restrukturiranja bit će posla u Bruxelles krajem ovog ili početkom idućeg tjedna. “Da li u petak ili ponedjeljak nemojte me držati za riječ”, rekao je Horvat.

Upitan može li se očekivati da će ovaj put odgovor Komisije na predloženi plan restrukturiranja biti brži, podsjetio je da je prvi model restrukturiranja poslan u Bruxelles 13. srpnja te da su tada bili svjesni činjenice da nastupa doba godišnjih odmora. “Smatram da smo relativno brzo dobili odgovor. Očekujem da se, uz puni angažman i komunikaciju kolega iz Ministarstva gospodarstva, u slijedeća dva tjedna od trenutka slanja dobijemo određenu reakciju iz Bruxellesa”, rekao je.

Na pitanje novinara tko je strateški partner u najnovijem dokumentu, odgovorio je kako ne prejudicira strateško partnerstvo kao ni da se miješao u njegov izbor. “Strateški partner u ovom trenutku od strane Uprave odabrani (Danko) Končar još je uvijek u tom komadu papira. Da li će se on u ovakvom modalitetu složiti s predloženim konceptom ili ne, to ćemo vidjeti”, naglasio je ministar dodavši da je poznato da se strateški partner može i zamijeniti.

Odgovarajući je li otvoren put za izdvajanje 3. maja, Horvat je ponovio da je jučer prvi put počeo komunicirati da koncept restrukturiranja ne treba biti kompletna grupa. “Svjesni smo činjenice da smo restrukturiranje u 3. maju završili s 31. prosincem 2017. i na njega predmetni program niti ne smijemo primijeniti. On će biti isključivo vezan uz restrukturiranje brodogradilišta u Puli, dakle brodogradilišta Uljanik, a u ovom trenutku da li pojedinačno za svako brodogradilište ili za cijelu grupu, jesmo u fazi traganja za jednim konkretnim potencijalnim partnerom koji je spreman investirati ne u bilo kakav drugi biznis već u opstojnost brodogradnje, koji je spreman svojim uključenjem i transferom i tehnologije i znanja nastaviti kontinuitet izgradnje brodova i u Rijeci i u Puli”, rekao je.

Na upit o mogućnosti da se plaće radnicima Uljanika isplate, a da se država suzdrži od uplate doprinosa, ministar gospodarstva objašnjava da se država neće suzdržati od doprinosa. “Neće se država moći bilo čega suzdržati, dakle opterećenje na plaću će se morati platiti, prije ili poslije. No, informacija od Uprave Uljanik grupe je da dio neto plaće Uprava ima osigurano, za dijelom traga, a da li će se u istom trenutku kada će se isplaćivat neto platiti ukupna bruto plaća to ćemo vidjeti kroz nekoliko dana”, rekao je.

Na pitanje novinara može li brodogradilište, kada su u pitanju plaće i obrtna sredstva, dočekati strateškog partnera i donošenje dugoročnog plana, Horvat je podsjetio da je 22. siječnja država dala jamstvo kojim se ishodio kredit koji je trebao, uz verifikaciju Uprave, iznjedriti kvalitetnog strateškog partnera.

Kaže da ne zna zašto se to do sada nije napravilo i je li u ovom trenutku partner koji je odabran svjestan visine obveze kojom se mora uključiti u financiranje restrukturiranja. “To u ovom trenutku kao verifikacija nije na strani države već na strani Uprave. Ako oni i dalje inzistiraju na partnerstvu s Končarom, ja u ovom trenutku to partnerstvo niti mogu niti mislim raskidati”, poručio je Horvat.

No, kako je naglasio, činjenica je da smo vrlo blizu situacije kada će gospodin Končar svojom uplatom morati dokazivati je li vjerodostojan partner. Na upit tko će nadoknaditi razliku ako se udio države u restrukturiranju Uljanika smanji sa 60 na 50 posto, Horvat je odgovorio da to samo znači da je jedan dio brodova, koji su već i bili planirani za otkazivanje, i otkazan i izvan programa restrukturiranja.

To, dodaje, znači da je bruto iznos samog programa manji, ali s obzirom na raspodjelu obveze, koja je sada 50:50, neznatno je veća participacija strateškog partnera i samog trgovačkog društva koje ulazi u restrukturiranje. “To znači da se pritisak na potencijalnog strateškog partnera niti novim programom nije anulirao niti smanjio”, kazao je Horvat.

Na pitanje vjeruje li u opstanak Uljanika i 3. maja, Horvat je kazao da u suprotnom ne bi niti izdavali državna jamstva za potrebite kredite niti bi se aktivno uključili u traženje strateškog partnera. “Ono što nama jest želja da strateško partnerstvo bude zasnovano ne samo uplatom gotovog novca već i transferom znanja i tehnologije, kako bismo jednog dana i u Puli i u Rijeci mogli pravovremeno isporučivati brodove – sofisticirane i više dodane vrijednosti”, poručio je Horvat. Trebalo bi se, dodaje, odmaknuti od proizvodnje barži ili nekih drugih plovila koja u ovom trenutku zapošljavaju radnu snagu, ali ne donose potrebiti prihod za opstojnost brodogradilišta.

You may also like

0 comments