PKN ušao u medijski posao, regulator odobrio

UOKIK
Poljski regulator za zaštitu tržišnog natjecanje UOKiK odobrio je državnoj rafineriji PKN Orlen kupnju regionalnog izdavača novina Polska Press od njemačke tvrtke Verlagsgruppe Passau

Plan se našao na meti kritike oporbenih stranaka, koje smatraju da je preuzimanje dio šireg projekta vladajuće stranke Zakon i pravda (PiS) da pojača kontrolu nad medijima.

U rafineriji tvrde da je posrijedi isključivo poslovna transakcija. “Planirana koncentracija neće utjecati na konkurenciju na lokalnom tržištu novinskog izdavaštva… Promijenit će se samo vlasnik Polska Pressa, tržišni udjeli sudionika ostat će nepromijenjeni”, rekao je UOKiK u priopćenju.

PKN Orlen objavio je da planira kupiti Polska Press u prosincu prošle godine. Ta medijska grupa objavljuje 20 regionalnih dnevnih listova, oko 100 lokalnih tjednika, nekoliko časopisa i besplatne gradske novine Naszemiasto.pl, prema podacima na web stranici.

Polska Press ostvario je 2019. godine prihode od gotovo 400 milijuna zlota, objavio je PKN Orlen u prosincu, ne navodeći vrijednost planirane transakcije. Rarfinerija je za izdavača ponudila oko 130 milijuna zlota (34,6 milijuna dolara), tvrdi upućeni izvor.

UOKiK napominje da su mu poznate bojazni da bi preuzimanje izdavača moglo ugroziti pluralizam medija i slobodu govora, ali ističe da se prema zakonu odluka donosi na temelju mogućeg utjecaja transakcije na tržišno natjecanje. Oporba je optužila regulatora da slijedi politiku vladajućeg PiS-a nakon što je blokirao ponudu medijske grupe Agora, koja izdaje protuvladin dnevnik, za preuzimanje jedne radijske postaje.

You may also like

0 comments