PKK nikada nije poštovala rezultate primirja

Pobunjenici radničke stranke Kurdistana (PKK) “nikad i nisu prestali s terorističkim akcijama”, no unatoč tomu mirovni proces nije završen, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Mi nikad nismo rekli da je pregovarački mirovni proces završio. No PKK ga nikad nije poštovao”, rekao je cavusoglu tijekom posjeta Lisabonu u intervjuu za portugalsku agenciju Lusu. Režim turskoga predsjednika Recepa Tayipa Erdogana u jesen 2012. pokrenuo je mirovne pregovore sa šefom PKK Abdulahom Ocalanom, no oni nisu rezultirali sporazumom.U posljednjih nekoliko dana Turska je krenula u ofenzivu protiv džihadista Islamske države u Siriji, no napala je i pobunjenike PKK u Iraku.

Kurdi iz PKK “koriste situaciju u regiji i činjenicu da je Turska počela napade na IS, a i pojačali su napade i terorističku aktivnost u Turskoj”, kazao je turski ministar. “Zbog se moramo usredotočiti na ciljeve PKK na sjeveru Iraka”, rekao je. Cavusoglu je prokurdskoj Demokratskoj narodnoj stranci predbacio da je povezana s PKK. Ocijenio je da bi Demokratska narodna stranka mogla biti značajan posrednik, no “umjesto toga pozivaju Kurde da se naoružavaju, da prosvjeduju i krše javni red”, zaključio je.

You may also like