Home Geopolitika PKK nastavlja kampanju nasilja nakon puča

PKK nastavlja kampanju nasilja nakon puča

by Agencije

Nakon nekoliko tjedana relativnog mira poslije neuspjelog puča u Turskoj, kurdska gerila je počela novu kampanju krvavih napada koji se prvi put događaju na područjima gdje Kurdi nisu većina.

U nekoliko sati, u trima napadima koji se pripisuju Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) poginulo je najmanje deset ljudi a gotovo 300 je ranjeno na istoku i na jugoistoku zemlje.

Početkom mjeseca je zapovjednik PKK-a Cemil Bayik zaprijetio jačanjem napada na policiju “u svim turskim gradovima” a ne samo na jugoistoku s kurdskom većinom, gdje su se napadi dosad događali. “Očito je da PKK želi iskoristiti sadašnje stanje u Turskoj. Sve terorističke organizacije žele iskoristiti krizu”, rekao je za AFP izvor blizak vladi, smjerajući na propali državni udar koji je 15. srpnja na nekoliko sati uzdrmao vlast predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Najmanje su trojica policajaca poginula a 217 osoba je ranjeno, među njima 85 policijskih časnika, od kojih 14 teško, u četvrtak u napadu autobombom u Elazigu (na istoku), uporištu turskih konzervativaca i nacionalista koji je sve dosad bio pošteđen kurdskog sukoba, priopćila je uprava Elaziga.

Turski premijer Binali Yildirim je izmijenio svoj program i došao u Elazig u pratnji više ministara i zapovjednika oružanih snaga. Na meti napada za koji ministar obrane Fikri Isik optužuje PKK, bilo je sjedište policije u toj pokrajini na istoku Turske u kojoj Kurdi nisu većinsko stanovništvo. U napadu su poprilično oštećeni četverokatnica i obližnje zgrade, objavile su televizijske mreže.

Elazig je bio poznat kao miran grad u kojemu dugi niz godina nije bilo napada. Nekoliko sati poslije, pobunjenici PKK-a su aktivirali eksploziju pri prolasku vojnog konvoja u Bitlisu, na jugoistoku, ubivši trojicu vojnika i “čuvara sela”, pripadnika kurdske milicije koja se bori protiv PKK-a. Sedmorica vojnika su ranjena, izvijestila je provladina agencija Anadolu.

U noći na četvrtak tri su osobe, dva civila i policajac, poginule a 73 su ranjene u Vanu, na istoku, u napadu autobombom koji se također pripisuje PKK-u.

Otkako je 2015. prekinuto primirje koje je vladalo između kurdskih pobunjenika i vladinih snaga, sigurnosne snage su gotovo svakodnevno na meti PKK-a, pri čemu su poginule stotine policajaca i vojnika. I turski ministar obrane je rekao za agenciju Anadolu da je “Turska nakon 15. srpnja još snažnija” i da će prije ili kasnije iskorijeniti PKK.

Related Posts