PKK napao tursko-iranski plinovod

U podmetnutoj eksploziji koja se dogodila u noći na utorak oštećen je plinovod koji povezuje Iran i Tursku u pograničnoj pokrajini Agri na istoku Turske, rekao je turski ministar energije Taner Yildiz. “Eksplozija je prouzročila požar. No brzo smo ga uspjeli ugasiti. Protok plina nastavit će se čim se plinovod popravi”, rekao je Yildiz u priopćenju koje prenosi novinska agencija Anadolija.

Turski mediji ovu sabotažu, za koju još nitko nije preuzeo odgovornost, pripisuje pobunjenicima iz Radničke stranke Kurdistana (PKK) kojima su se već pripisivali slični napadi. PKK je zadnjih dana izveo više napada na redarstvene snage na jugoistoku Turske. U ponedjeljak navečer glavni stožer turske vojske pripisao mu je ubojstvo policijskog časnika u pokrajini Mus, na jugoistoku zemlje gdje su Kurdi većinsko stanovništvo.

Turska je u petak počela niz zračnih udara na pozadinske baze pobunjeničkog pokreta PKK-a na sjeveru Iraka. PKK je nakon toga prekinuo primirje koje je poštovao od 2013., ubivši dvojicu vojnika u subotu navečer. Turski premijer Ahmet Davutoglu obećao je u ponedjeljak nastavak vojne ofenzive na kurdski pokret sve dok ovaj ne položi oružje. “Ili oružje ili demokracija”, poručio je. Iran je, nakon Rusije, drugi dobavljač turskog zemnog plina. Turska u svojim energetskim potrebama veoma ovisi o inozemstvu.

You may also like

0 comments