Pišu li energetske zakone korumpirani Vrdoljakovi službenici uz lobiranje Kreše Milanovića?

Izmjenama i dopunama Zakona nalaže se Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava – HOPS (tvrtka kćer HEP-a) da sklopi aneks ugovora o priključku na mrežu. To je ključni kriterij za vjetroelektrane temeljem ranije potpisanog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije. Potonja je državna tvrtka koja skuplja i isplaćuje novac za obnovljive izvore energije.

Oni koji su sklopili ugovor s tom institucijom sada se moraju priključiti na mrežu. Ranije je to bilo uvjetovano kvalitativnim stanjem prijenosne mreže, stabilnošću ili pak mogućnošću regulacije elektroenergetskog sustava.

Sada, se člankom 48. stavkom 1. Zakona o tržištu električne energije kvalitativni kriterij mreže koji je uključivao i kvotu koju je odredio Energetski institut Hrvoje Požar temeljem studije iz 2007. godine. Kvota je tada vodila računa o sigurnosti elektroenergetskog sustava. Ovim se zakonom, sada, zapovijeda HOPS-u da omogući uključivanje u sustava bez obzira na kategoriju sigurnosti sustava. Hrvatski operator prijenosnog sustava ovim bi se rješenjem mogao odvesti u bankrot jer neće moći uložiti sredstva u stvaranje kvalitativnih pretpostavki za održavanje sustava stabilnim, u trenutku kada se na sustav spoji dodatnih 350 MW iznad kvote od 400 MW.

Prijedlog tarifnog sustava za obnovljive izvore energije sastavlja Ministarstvo gospodarstva, a mišljenje daje HERA. Ona se nije oglasila po pitanju posljednjeg tarifnog sustava koji je donesen 6. listopada 2013. godine. A ovaj je tarifni sustav odredio cijenu otkupa energije iz vjetroelektrana od 53 lipe po KWh. No, taj je tarifni sustav daje mogućnost da se u periodu od 6. studenog do 31. prosinca 2013. godine neki investitori mogu doći do cijene iz starog tarifnog sustava od 95 eura po MWh. Predsjednik HERA-e Tomislav Jureković, kojega je na dužnost uhljebio ministar Vrdoljak, to nije komentirao.

Tu je mogućnost ostvarilo nekoliko investitora, s ukupno 350 MW, od kojih je najzanimljiviji slučaj vjetroelektrane Krš-Pađene. To je elektrana na kojoj je glavni partner austrijskoj firmi C.E.M.P bio HEP koji je odustao od projekta, a elektrana je dobila cijenu prema starom tarifnom modelu i to doslovno posljednji mogući dan. To mu je omogućilo 18 lipa veću cijenu uz ugovor od četrnaest godina. Tih 18 lipa razlike na četrnaest godina omogućit će tvrtki 852 milijuna kuna razlike u prihodu u odnosu na raniji sustav, što će platiti porezni obveznici Republike Hrvatske.

Inače, Tvrtka C.E.R.P. je u vlasništvu tvrtke Lager Bašić koja je u vlasništvu Milenka Bašića čiji je brat Ivan Bašić Inja, procesuiran u slučaju Maglov, u procesu protiv tzv. knežijske kriminalne grupe. Njemu je prije nekoliko tjedana eksplodirala bomba pod autom u dvorištu obiteljske kuće na Knežiji. Ivan Bašić Inja prema informacijama portala u poslovnim vezama sa bratim Zorana Milanovića, Krešimirom. Legitimno se upitati je li to poznanstvo utjecalo na mogućnost dobivanja lukrativnije cijene?

Tu je mogućnost iskoristilo još nekoliko proizvođača sa ukupno 210 MW. Sa godišnjom fakturiranom cijenom od 187 milijuna eura. S druge srane, cijena na tržištu je 42 eura/MWh, a u Njemačkoj oko 35 eura/MWh. U Europi su sve zemlje revidirale povlaštene tarife za vjetroelektrane na niže. Samo je Hrvatska nastavila sa uništavanjem energetike, jer to će u krajnoj liniji uništiti HEP, koji za svoje hidroelektrane, a koje su također obnovljivi izvori dobiva manje od 50 eura/MWh..

Za kraj, ovakvo neodgovorno pogodovanje, ponavljam stranim fondovima, bankama, tzv. investitorima će dovesti do neminovnog povećanja cijena el. energije krajnjih kupaca naročito kućanstva i dovesti ih u stanje energetskog siromaštva koje neuspješno pokušava riješiti ministrica Opačić uz asistenciju Instituta Hrvoje Požar na čelu s Goranom Granićem. Isključivi krivac za ovu situaciju je ipak Ministarstvo gospodarstva koje je kreator ovakvih zakona i tarifnih sustava, a kojima prijedloge zakona pišu korumpirani službenici, koje je mahom uhljebio ministar Vrdoljak, ali i proizvođači te interesne skupine. Krivnju dijeli i HEP koji od početka iskorištavanja obnovljivih izvora nije uspjela sagraditi niti jedan MW vjetroelektrana, što je nezabilježeno u europskim okvirima.

Na kraju, ukoliko se pokaže točnim kako je za mogućnost lukrativnije cijene za C.E.R.P. i ugrožavanje sigurnosti sustava lobirao, i u tome uspio, Krešo Milanović, hoće li ga se premijer javno odreći kako je obećao na današnjem aktualnom satu u Saboru.

You may also like