Pistorius izlazi na privremenu slobodu

Južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius u utorak izlazi na uvjetnu slobodu nakon godinu dana provedenih u zatvoru zbog ubojstva djevojke, ali je pitanje koliko će na slobodi dugo biti.

Već 3. studenoga južnoafrički vrhovni sud odlučivat će o zahtjevu tužiteljstva da se presuda protiv Pistoriusa prekvalificira iz ‘ubojstva iz nehata’ u ‘ubojstvo’. Tužitelji će obrazlagati da je sutkinja Thokozile Masipa pogrešno tumačila zakon kada je Pistoriusa proglasili krivim samo za ubojstvo iz nehata. Odluči li vrhovni sud u njihovu korist, Pistorius će zbog težeg kaznenog djela automatski biti vraćen u ćeliju u zatvoru Mampuru II.

Pismeni podnesci tužiteljstva i obrane već su predani vrhovnom sudu, a 3. studenoga će imati prigodu usmeno obrazložiti svoja stajališta. Očekuje se da saslušanje neće trajati duže od četiri sata. Suci će se potom povući na razmatranje i nakon nekoliko dana objaviti svoju odluku. Pistorius je zbog ubojstva djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. osuđen na pet godina zatvora. Sutkinja Masipa prihvatila je njegovu obranu da ju je zamijenio za provalnika.

Po južnoafričkom zakonu, osuđenici mogu tražiti uvjetnu kaznu nakon odslužene jedne šestine kazne. Nadležni odbor prihvatio je Pistoriusov zahtjev po toj osnovi. Na uvjetnoj slobodi Pistorius će morati nastaviti s psihoterapijom i ne smije nositi vatreno oružje. Bit će smješten u raskošnoj vili svoga ujaka u bogatoj četvrti Pretorije.

You may also like