Pistorius bi mogao zatražiti oslobađanje uz jamčevinu

Južnoafrički paraolimpijski prvak Oscar Pistorius, osuđen u drugostupanjskom postupku za ubojstvo, u utorak se treba pojaviti na sudu i zatražiti puštanje na slobodu uz jamčevinu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica ministarstva pravosuđa Lusanda Ntuli.

Pistorius koji je trenutačno u kućnom pritvoru, trebao bi se vratiti u zatvor pošto je njegov zločin u četvrtak u žabenom postupku prekvalificiran u ubojstvo za koje može dobiti barem 15 godina zatvora. Prvostupanjski sud ga je proglasio krivim za ubojstvo iz nehata i dosudio mu 5 godina zatvora. No 19. listopada, pošto je odslužio petinu kazne, oslobođen je prije vremena i smješten u kućni pritvor.

Nakon prošlotjedne izmjene presude, Pistorius svakako mora podnijeti zahtjev za oslobađanje uz jamčevinu ako želi dobiti priliku da umakne zatvoru dok čeka da mu se dosudi nova kazna. Po južnoafričkom zakonu, pravorijek se izriče prije presude o kazni. Pistorius se treba pojaviti “sutra (utorak) ujutro na visokom sudu u Pretoriji”, rekla je Ntuli.

Tijekom saslušanja koje neće trajati više od sat vremena, obrana i tužiteljstvo će iznijeti svoje dokaze, navodi isti izvor. Pistorius je četirima hitcima ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp u noći s 13. na 14. veljače 2013. u svome domu u Pretoriji. Od početka je tvrdio da je usred noći pucao u vrata zahoda gdje je bila njegova žrtva, misleći da je u kuću koja je bila iznimno dobro osigurana ušao provalnik.

You may also like