Ekološki aktivist s otoka Krka Vjeran Piršić komentirao je namjeru Vlade da prodajom dijela HEP-a kupi mađarski udio u INA-i. Također, analizirao je koliko je takvo ulaganje, kao i općenito ulaganja u naftni biznis isplativo te može li Hrvatska ići drugim smjerom.

Piršić je u razgovoru, odmah na početku, kategorički odbacio da kupovina INA-e na bilo koji način može biti dobar potez za Hrvatsku. ‘Kupovati naftnu tvrtku na početku 21. stoljeća nigdje nije smisleno u svijetu. Jednako kao što je bilo početkom 20. stoljeća ili kao da ulažete u izgradnju jedrenjaka u 19. stoljeću, a primat su preuzeli parobrodi. Moram reći da imam i insajderske informacije iz INA-e, neki moji prijatelji i kolege iz škole tamo rade i kažu da je situacija unutar tvrtke totalno trula.

Nije li pametnije uložiti novac u HEP, a ne prodavati ga? ‘Prema nekim podacima očekuje se da će 2050. godine, 70 posto svjetske energije biti bazirano na elektroenergiji. To je prelazak iz fosilnog u postfosilno društvo. I to je proces koji je neizbježan. To će se dogoditi u Hrvatskoj, samo je pitanje kada. 2030. ili neke kasnije. I samo je pitanje hoće li novi izvori energije biti u vlasništvu naših građana i pravnih osoba ili stranaca. Ili ćemo imati neokolonijalizam kakav imamo u vjetroelektranama. To je kolonizacija Hrvatske. Sam HEP je proizvođač energije, operater distribucijskog sustava te su tu i male distribucijske mreže. U svijetu se pokazuje da su male distribucijske mreže najefikasnije kada ih preuzima lokalna zajednica te mi težimo upravo to napraviti na Krku. Operater distribucijskog sustava s druge strane mora ostati državni jer će on dovoditi struju do lokalne mreže. Naše nacionalno blago o kojem se ne govori u medijima, već se govori samo o HEP-u, su hidroelektrane. U vlasništvu HEP-a ima ih 35. To je naš rudnik zlata, u odnosu na vjetroelektrane i energiju sunca. Praktično kiša nam donosi milijarde. Davati dio HEP-a za dio INA-e je potpuno iracionalno i nelogično’, dodaje Piršić.

Zašto ministrica Dalić zagovara prodaju dijela HEP-a? ‘Decidirani odgovor nemam, ali ono što možemo vidjeti jest da je ona klasični neoliberalni ekonomist. Pitam se može li se kroz paradigmu neoliberalne ekonomije voditi energetika danas. Odgovor je ne.

Prati li ova Vlada ekološke trendove? ‘Prošloga petka je ovdje kod nas na Krku bio državni tajnik za energetiku i ono što mogu reći jest da Vlada razumije trendove i želi pokrenuti novi razvojni ciklus, ali ima jako puno problema iz prošlosti koje će morati riješavati. Osobno smatram da je pokušaj kupovine INA-e i pokušaj spašavanja rafinerije u Sisku jer će se potrošiti previše društvene energije. Zapravo su i rafinerija Sisak i Rijeka klinički mrtve, te se ne mogu spasiti kao niti deseci drugih po Europi. Glavni je problem da nitko u Vladi nema hrabrosti reći ‘car je gol’ i da se Sisak ne može spasiti. I to zbog toga što je INA izgubila tržište’, zaključuje Piršić za Direktno.hr

Related Posts