Picula sažeo svoj program: Nema više proletera

Kad bih postao predsjednik SDP-a i ušao u Hrvatski sabor, borio se za dužnost premijera, naravno da bih se vratio u Zagreb, kazao je kandidat za predsjednika SDP-a Tonino Picula, aktualni europarlamentarac iz redova te stranke.

On je za tportal iznio svoju viziju SDP-a, koji bi morao biti na strani onih koji su u društvu, zbog određenih okolnosti, bili ili marginalizirani ili nedovoljno vrednovani, ili su se osjećali na neki način pod pritiskom.

“Njih se može lako identificirati – to više nije proleterijat, ne živimo više u industrijskom društvu, postindustrijsko društvo donijelo nam je prekarijat, ali imamo situaciju i da nam zaposleni u IT-u osjećaju pritisak i osjećaju se potisnuto, kao i ljudi zaposleni u trgovačkim lancima”, kazao je.

Prvo, SDP mora identificirati te skupine, ostvariti s njima politički dijalog i politički ih predstavljati.  “Ako to ne radi SDP, onda će to raditi netko drugi – Most ili Živi zid jer oni danas odgovaraju potrebi trenutka da se neke određene ranjive skupine u društvu štite”, kazao je.

Drugo, smatra Picula, SDP mora vidjeti od čega će Hrvatska živjeti, “ali ne na način da bude privjesak svijeta kapitala – bankarskog i financijskog sektora, koji se udobno osjeća u Hrvatskoj”.  “Moramo vidjeti i definirati koje su komparativne prednosti Hrvatske iz kojih ćemo generirati naš razvoj u i idućih 10, 15 i 20 godina, tako da on bude puno demokratskije i bolje distribuiran u hrvatskom društvu”, naveo je.

I treće, navodi on, da bismo ostvarili bilo kakav gospodarski napredak, moramo se odmah okrenuti žestokoj reformi obrazovanja, jer samo obrazovani u današnjem svijetu pobjeđuju.  “Ako tu zaostanemo, gubit ćemo i ljude i korak s vremenom. Sve ostalo je derivat ove tri postavke”, navodi on.

Pristaša je povratka Aleksandre Kolarić u stranku – kaže da je “za inkluzivnost”, a na teze komentatora da se SDP neće vratiti na vlast makar još deset godina navodi da se radi o neopravdano pesimističnih ocjenama. “Takvo što bilo je moguće prije 20-30 godina, ali svijet se prebrzo mijenja i ako se neka politička opcija danas ne dokaže pred biračima, ona može naprosto nestati. To se dogodilo tzv. trećem putu Tonyja Blaira”, kazao je Picula.

You may also like