Home Ekonomija Picula: Potrebno je ojačati pregovaračke pozicije u TTIP-u

Picula: Potrebno je ojačati pregovaračke pozicije u TTIP-u

by Agencije

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je lani tijekom službenog posjeta SAD-u aktivno sudjelovao u intenzivnim raspravama o pregovaračkim pozicijama oko TTIP-a, iskoristio je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak svoj jednominutni govor da podsjeti na što se Europska unija obvezala u pregovorima, priopćio je ured zastupnika Picule.

“Nakon prošlotjednog curenja dokumenata, rasprave o TTIP-u ponovno su uzavrele. Građani imaju pravo na informacije kako bi na temelju njih mogli izraziti svoje mišljenje. Mediji i mi kao zastupnici koji u konačnici odlučujemo imamo posebnu odgovornost u procesu, ali populizam šteti jer partikularno interpretira činjenice i tako slabi našu pregovaračku poziciju”, rekao je Picula.

Europski pregovarači trebaju čvrsto braniti standarde Unije a na zastupnicima je da im na konstruktivan način pruže podršku dok pregovaraju.

Picula je naglasio da europska pregovaračka pozicija u središtu interesa treba imati “boljitak građana i osigurati zaštitu naših standarda, posebice kada su u pitanju regulatorna suradnja, socijalna i radnička prava te sigurnost hrane”.

“Pristup izvorima financiranja za mala i srednja poduzeća, uklanjanje postojećih administrativnih barijera za izvoz, prenošenje oznaka zaštite proizvoda, poštivanje pravila opreza prema GMO-u i ukidanje viza za naše građane, prioriteti su za Hrvatsku u kontekstu pregovora”, istaknuo je Picula te zaključio kako će samo TTIP koji uspije zaštititi europske standarde i hrvatske prioritete dobiti i njegovu podršku.

Upravo politički pritisak na SAD da bi se zajamčio bezvizni režim za sve države članice EU-a bez diskriminacije te zadržavanje standarda sigurnosti hrane, bili su među sedam amandmana koje je Picula uložio na izvješće o TTIP-u i koji su ušli u konačnu rezoluciju Europskog parlamenta.

Picula je o tome razgovarao i na sastanku s američkim predstavnikom za trgovinu Michaelom Fromanom te na brojnim sastancima koje je imao u američkom Kongresu i State Departmentu.

U svojim govorima kao i komunikaciji s Komisijom, Picula redovito naglašava da su sloboda kretanja te sigurnost hrane i okoliša na prvom mjestu.

U kontekstu pregovora o TTIP-u, Picula je zatražio da sporazum obuhvati i otvorene liste proizvoda zaštićenih oznakom zemljopisnog podrijetla.

Kao zemlja sa 10 zaštićenih proizvoda na EU razini i 5 koji trenutno čekaju na zaštitu, time se želi osigurati da u TTIP budu uključeni hrvatski proizvodi koji će tek ostvariti pravo na zaštitu, navodi se u priopćenju.

Ekološka organizacija Greenpeace objavila je prošli ponedjeljak velik broj dokumenata iz tajnih pregovora između EU-a i Sjedinjenih Država o TTIP-u, tvrdeći da će taj sporazum sniziti europske standarde zaštite potrošača.

Greenpeace tvrdi da SAD želi oslabiti europska ograničenja u vezi s genetski modificiranim organizmima i mesom tretiranim hormonima te da želi da Europljani odustanu od tzv. “načela opreza”, koje obvezuje zakonodavce na oprez u svim slučajevima kada postoje znanstvene sumnje oko prikladnosti nekog proizvoda za ljudsko zdravlje, te da stoga treba obustaviti pregovore.

“Mi u potpunosti zadržavamo to načelo i ne namjeravamo pristati na bilo što bi ga oslabilo”, odgovorio je Ignacio Garcia Bercero, glavni pregovarač Europske komisije koja je odbacila tvrdnje Greenpeacea.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem je istaknula da dokumenti koji su procurili odražavaju pregovaračka stajališta EU-a i SAD-a, a ne konačni dogovor te da nije čudno da dvije strane imaju različita mišljenja.

“U područjima gdje su naša stajališta vrlo udaljena u pregovorima, mi se jednostavno nećemo dogovoriti. Nijedan trgovački sporazum koji zaključuje EU-a nikada neće sniziti razinu zaštite potrošača, standarde o sigurnosti hrane ili okoliša”, napisala je Malmstroem na svom blogu.

Ured američkog trgovinskog predstavnika kazao je da su interpretacije pridodane tekstu “u najmanju ruku zavaravajuće, a u najgoru potpuno pogrešne”.

Pored Greenpeacove objave dokumenata o pregovorima, značajan udarac TTIP-u nanijele su najave francuskog predsjednika Francoisa Hollandea i njegovog ministra trgovine Matthiasa Fekla prošli utorak da će se suprostaviti potpisivanju sporazuma ako američka strana bude i dalje inzistirala na snižavanju europskih standarda.

Related Posts