Home Hrvatska Petrov želio preuzeti HDZ? Oni se danas sastaju glede preslagivanja

Petrov želio preuzeti HDZ? Oni se danas sastaju glede preslagivanja

by Energypress.net

U zagrebačkom hotelu u 15 sati Panorama sastaje se Predsjedništvo HDZ-a, na kojem ta stranka pokušava složiti koliko-toliko široko prihvaćenu Vladu. Plan HDZ-a je u četvrtak u Saboru srušiti premijera Tihomira Oreškovića, a novu većinu pokušati sastaviti već u petak. Na sastanku će biti i riječi o nezadovoljstvu pojedinih HDZ-ovaca odlukom da se oktroira Zdravko Marić za mandatara.

Jutarnji list objavio je kombinaciju prema kojoj bi HDZ-u u novoj Vladi pripalo 13 ministarskih mjesta, a partnerima sedam. Resor poljoprivrede dali bi HDSSB-u, financije bi vodio HSLS-ov Josip Budimir, Milan Bandić dobio bi kulturu, HSS zaštitu okoliša, Radimir Čačić gospodarstvo, trojica odmetnutih mostovaca pravosuđe koje bi vodio Juro Martinović, a HSP AS dobio bi sektor uprave.

U novoj Vladi više ne bi bilo mjesta za Predraga Šustara, kojeg bi zamijenio Dinko Čutura, Zlatka Hasanbegovića zamijenila bi Milana Vuković-Runjić ili Vesna Kusin, dok bi mjesto Bernardice Juretić zauzela Sanja Putica. Obranu bi dobio general Damir Krstičević, dok bi Josip Buljević prešao u MUP. Vlada bi imala tri potpredsjednika, od kojih bi jedno dobio Milorad Pupovac.

Prema informacijama iz HDZ-a, Božo Petrov vikend je proveo ‘zivkajući’ utjecajne HDZ-ovce. Prema tvrdnjama Večernjeg lista, Petrov apelira da se HDZ odrekne predsjednika stranke i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka. Čudi se, navodno, kako HDZ ne može prisiliti Karamarka na ostavku. “Što to radite, pa nemate 76 zastupnika za preslagivanje”, pitanje je koje Petrov postavlja uglednim HDZ-ovcima prema informacijama koje je dobio Večernji list.

Trenutak za Karamarkovu dekapitulaciju bit će ako mu ne uspije preslagivanje nove saborske većine, kazao je jedan od izvora iz HDZ-a za Večernji list. Prema navodima ovog dnevnog lista, Petrov poziciju Oreškovića brani stavom da “on zaslužuje častan uzmak”. “A Karamarko nema pravo na častan uzmak? Odluku da će glasati za njegov opoziv Most je donio prije odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa”, rekao je izvor Večernjeg lista koji smatra da i HDZ vuče loše poteze.

Related Posts