Petrov: Želimo šest ministarstava i Lovrinovića u gospodarstvo

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov potvrdio je u ponedjeljak kako njegova stranka u pregovorima s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom traži čelne pozicije u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, gospodarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša. “To su ministarstva za koja imamo stručne osobe i znamo što bi se u njima trebalo točno odraditi da bi stvari funkcionirale bolje u Hrvatskoj. Na tome ćemo i dalje inzistirati”, poručio je Petrov nakon sjednice trosatne sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, održane u pripremi za poslijepodnevni nastavak pregovora s HDZ-om.

Na pitanje što ako i HDZ bude inzistirao na nekima od tih ministarstava, odgovorio je: “Razgovarat ćemo, mislim da nam slijedi tjedan dana pregovora, ali smatram da možemo postići dogovor”. Nije želio otkriti imena ljudi koji bi vodili pojedina ministarstva. “O imenima se sad raspravlja. Svi naši članovi će imati mogućnost predložiti stručne osobe, ali u ovom trenutku ne bi bilo dobro izlaziti s imenima, jer smo dogovorili da će se o ljudima koji će voditi resore usuglašavati s Domoljubnom koalicijom i mandatarom”, kazao je Petrov.

Petrov je izvijestio kako je Nacionalno vijeće danas razgovaralo o nekima od ključnih točaka koje Most želi provesti po pojedinim resorima. “Ono o čemu smo danas razgovarali su neke od ključnih točaka koje želimo provesti unutar resora koje želimo voditi iz razloga što znamo što bi se točno u njima trebalo provoditi. Mi od njih nećemo odustati, na njima ćemo inzistirati i u pregovorima. Danas imamo sastanak s Domoljubnom koalicijom, oni će predložiti novi model vlade za koji se zalažu, vidjet ćemo o čemu se radi. Nadam se da biti konstruktivna rasprava, a onda možemo mi nakon toga imati ponovo sastanak i odlučiti hoće li se ići u tom smjeru ili ćemo napraviti određene izmjene ili možda odgoditi, ali u ovom trenutku ne želim prejudicirati, jer nismo upoznati s prijedlogom”, rekao je.

Petrov nije želio komentirati najave HDZ-a da će predložiti smanjenje broja ministarstava jer, naglašava, još nije vidio cjelovit prijedlog, a slično odgovara i na pitanje o mogućem spajanju državnih poduzeća u jedinstveni holding. “Nismo imali prilike poslušati cjelovit prijedlog. Trebamo vidjeti u čemu se on sastoji i način na koji bi to moglo funkcionirati”, rekao je. Petrov naglašava da će Domoljubna koalicija morati argumentirati i eventualne prijedloge da se na čelo ministarstva financija i gospodarstva dovedu osobe iz uprava Agrokora i Privredne banke Zagreb, o kojima nagađaju mediji. “Mislim da će se svi prijedlozi morati argumentirano obrazložiti i s naše i s njihove strane, a nakon toga se može reći je li neka osoba stručna i prihvatljiva.

Na najave HDZ-a da će tražiti spajanje i ukidanje nekih državnih agencija, Petrov kaže kako je Most otpočetka za racionalniju javnu i lokalnu upravu, ali da takva spajanja treba raditi na temelju detaljne analize. “Jesmo za smanjivanje broja, ujedinjavanje ili ukidanje pojedinih agencija, ali na temelju analize koja se treba provesti. Treba namenuti da su prije pola godine već izišle vrlo kvalitetne analize smanjenja i rješavanja proračuna, ostalo je nejasno zbog čega se one nisu koristile. Postoje već dobra uputstva što bi i kako trebalo raditi, potrebna je samo politička volja i mi smo zbog toga i krenuli u ovo”, kazao je.

Petrov ne dijeli mišljenje da HDZ Mostu diktira tempo svojim prijedlozima. “Ne bih se tako izrazio. Oni imaju svoj model, nešto na čemu su oni radili. S druge strane, mi smo dobrih pet tjedana govorili o reformama, imali smo više od sto stranica različitih prijedloga po resorima koji se trebaju provesti. Mi smo postigli ono što smo htjeli, usuglasili smo se i s jednom i s drugom stranom, a sada je na njih red. Oni imaju svoje prijedloge i mislim da je pošteno saslušati drugi stranu, jednako kao što su oni saslušali nas”, uvjeren je.

Na pitanje hoće li se, u slučaju da se ne uspiju dogovoriti, ići na nove izbore, Petrov je kazao kako mogućnost izbora uvijek postoji. “Uvijek je otvorena mogućnost novih izbora ako se dvije strane dogovore. Međutim, ja bih volio vjerovati da nismo potrošili svo ovo vrijeme bez veze, nadam se da će i s jedne i s druge strane postojati dobra volja i mogućnost da se dogovorimo”, rekao je Petrov.

You may also like

0 comments