Home Hrvatska Petrov upozorio, prošlo je pet dana, Darinko Kosor požurio prihvatiti uvjete

Petrov upozorio, prošlo je pet dana, Darinko Kosor požurio prihvatiti uvjete

by admin

Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u srijedu u Osijeku kako Most neće ulaziti u izvršnu vlast s onima koji ih žele prevariti i koji su neradnici, a upozorio je i kako je proteklo već pet dana od kada su SDP-u i HDZ-u postavili svoje uvjete za podršku novoj Vladi, ali se ni jedna od tih dviju stranaka o njima još nije izjasnila.

Prolazi peti dan, od kada smo od HDZ-a i SDP-a zatražili jesu li spremni dati jamstva da su spremni mijenjati Hrvatsku, ali još nismo ništa čuli, rekao je Petrov na predstavljanju kandidata Mosta za 4. izbornu jedinicu.

Istaknuo je i kako su od tih dviju stranaka tražili tek “pet posto onoga što oni obećavaju biračima već 20 godina”, odnosno da se izjasne jesu li spremni raditi za Hrvatsku.

Poručio je i kako je Most pokazao da politika ne mora biti rezervirana za političke klijentilističke struje, koje su Hrvatskom vladale više od 20 godina te što znači kada u hrvatsku politiku uđe “drugačiji vjetar”, koji ne ovisi o interesnim lobijima.

“Pokazali smo da politika može funkcionirati drugačije, da u njoj mogu egzistirati čestitost i poštenje. Onaj tko drži do sebe i svoje obitelji, nikada se neće prodati. Most je povezao ljude, koji drže do sebe i žele promijenti stvari u Hrvatskoj”, istaknuo je Petrov.

Kazao je i kako smatra da su građani svjesni tko je spreman, a tko nije spreman raditi, ustvrdivši kako “nitko osim Mosta u zadnjih 20. godina nije pokazao da je spreman raditi za maloga čovjeka”.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor poručio je u srijedu kako su njegovoj stranci prihvatljivi prijedlozi Mosta za postizbornu suradnju, ocijenivši da bi Hrvatska nakon izbora mogla imati stabilnu saborsku većinu koju bi činili HDZ, HSLS, Most i predstavnici nacionalnih manjina, odnosno stabilnu vladu na čelu s čelnikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem.

Kosor je na konferenciji za novinare u središnjici stranke procijenio da će HSLS nakon izbora u Saboru imati Klub zastupnika (tri mandata), a prognozira da će HDZ, s kojim njegova stranka surađuje u I. izbornoj jedinici, i Narodna koalicija predvođena SDP-om imati sličan rezultat od oko 60 mandata, kao i da će Most osvojiti više od deset mandata.

To je nedovoljno da bilo koja od najjačih opcija sastavi saborsku većinu, a Kosor smatra da HDZ i HSLS imaju puno veći postizborni koalicijski kapacitet od Narodne koalicije te ne vidi način na koji bi Most s tom koalicijom mogao surađivati.

Podsjeća pritom da je Most optuživao SDP i čelnika stranke Zorana Milanovića da im je pokušao ukrasti zastupničke mandata, da je sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kao i da je HSS optužio Most za političku obmanu i prijevaru, uz sukob koji Most u Metkoviću ima s članom HSS-ova Predsjedništva Stipom Gabrićem Jambom.

“Jedino što preostaje je da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om i volio bih da pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina i to bi bila stabilna koalicija. HDZ, HSLS, Most i nacionalne manjine imali bi zajedno 80 mandata”, smatra Kosor.

Premijer bi morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, dodaje, odnosno HDZ-ovac Plenković kojega vidi kao “stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe ni u EU ni u regiji”.

Upravo stoga što smatra da se u nekoliko dana nakon izbora može dobiti stabilna Vladu na čelu s Plenkovićem i u suradnji s Mostom, Kosor ističe da se i prije izbora potrebno očitovati o prijedlozima Mosta (smanjenje financiranja političkih stranaka iz proračuna, proglašenje ZERP-a, izmjene ovršnog zakona, promjena zakona o HNB-u…).

HSLS te prijedloge podržava, ali će imati i svoje prijedloge, kao što će, kaže Kosor, svoje prijedloge imati i HDZ. “Nama je u HSLS-u najvažnije, a od toga svi bježe – provedba reforme javne uprave, smanjenje rashodovne strane proračuna te bezrezervna provedba obrazovne i kurikularne reforme. Od Mosta i HDZ-a tražit ćemo da ti naši prijedlozi budu dio zajedničkog sporazuma”, rekao je. Najvažnije je ne otezati i pregovarati još dva-tri mjeseca i tako Hrvatsku držati u latentnoj krizi, dodaje.

I potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak naglašava da je prije izbora, kako se ne bi otezalo s formiranjem vlasti, bitno izjasniti se o prijedlozima Mosta koji će, ustvrdio je, i dalje biti bitan čimbenik u političkom spektru Hrvatske. “Bilo kakva primisao oko daljnjeg otezanja stvaranja nove saborske većine i eventualnim novima izborima, nakon ovih koji još nisu ni završili, dovodi ovu zemlju i građane u očaj”, istaknuo je.

Sve bi se stranke trebale izjasniti o Mostovim prijedlozima, kaže, jer vremena za eksperimentiranje nema. “U što skorijem roku treba formirati stabilnu većinu koja će zemlju voditi četiri godine u kontinuitetu”, dodao je Hrebak.

O zahtjevu Mosta da se neki zakoni usvoje i prije formiranja većine: Inzistiramo na poštivanju procedure Novinare je zanimalo i kako gledaju na zahtjev Mosta da se u Saboru neki od zakona usvoje i prije formiranja saborske većine i Vlade, a Kosor odgovara da je jedino moguće poštivati proceduru. “Moramo brzo formirati većinu uz poštivanje procedure slaganja većine, izbora Vlade i saborskih odbora. Inzistiramo na poštivanju procedure koja je jedino moguća, jer je potrebno znati tko je većina u Saboru, tko je predsjednik Sabora, formirati odbore”, rekao je.

Related Posts