Home Energetika Petrov u Češkoj o energetskoj suradnji

Petrov u Češkoj o energetskoj suradnji

by Agencije

Predsjednik Sabora Božo Petrov je sa saborskim izaslanstvom u službenom posjetu Češkoj, gdje se sastao s premijerom Bohuslavom Sobotkom i predsjednikom Senata češkog parlamenta Milanom Štechom, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskog sabora.

Uz Petrova, saborsko izaslanstvo čine predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatske i Češke Vladimir Bilek, te član saborskog Odbora za gospodarstvo Tomislav Panenić. Hrvatski predsjednik Sabora se s češkim premijerom Sobotkom složio da bilateralni gospodarski odnosi ne prate visoku razinu političkih odnosa dviju država, s tim da je poslovna suradnja protekle godine ponešto i stagnirala.

Izrazili su nadu da bi sutrašnji Češko-hrvatski gospodarski forum koji se održava u Pragu mogao dati poticaj ulaganjima u Hrvatsku. “Uz to smatramo kako velik potencijal poslovne suradnje leži u sektoru energetike, malih i srednjih tvrtki, te informacijskih i komunikacijskih tehnologija”, istaknuo je Petrov, priopćeno je.

U kontekstu energetike zajednička je ocjena kako je diversifikacija izvora energenata od ključnog značaja za energetsku neovisnost EU-a. Sobotka se osvrnuo i na češki projekt fiskalizacije po hrvatskome modelu koji uskoro ulazi u drugu od ukupno četiri faze. Težište razgovora između hrvatskog predsjednika Sabora i njegovog češkog kolege Štecha bilo je na bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima, statusu hrvatske manjine u Češkoj i češke manjine u Hrvatskoj, te o izazovima s kojima se Europska unija trenutno suočava, od terorizma i migrantske krize do Brexita.

Štech i Petrov su se složili da su mogućnosti suradnje Češke i Hrvatske brojne, osobito u energetskom i ICT sektoru, znanosti i kulturi. “Energetika je stup gospodarske suradnje i razvoja industrija u našim zemljama”, istaknuo je Štech. U pogledu proširenja Europske unije sugovornici su se složili oko potrebe nastavka procesa integracije Bosne i Hercegovine u EU. Češki predsjednik Miloš Zeman potkraj ožujka će posjetiti Hrvatsku.

Related Posts