Petrov: pritisak iz HDZ-a i SDP-a je pogrešan

Medijski spinovi i pritisci na Most sve više jačaju, kalkulirajući kojoj ćemo se opciji prikloniti. U više smo navrata naglasili, a to sam potvrdio javnobilježničkom izjavom da nema koalicije niti sa SDP-om, niti sa HDZ-om – stoji u priopćenju kojeg je u utorak medijima poslao Božo Petrov.

Svi su naši zastupnici u tome jedinstveni, a nakon sastanaka i konzultacija koje u Mostu imamo danas i sutra, izaći ćemo pred javnost s našim prijedlogom te otvoriti pregovore o suradnji (nikako koaliciji) i sa SDP-om i s HDZ-om. Popisi reformi koji se pojavljuju u medijima kao i medijske spekulacije o navodnim ministarskim mjestima koje smo tražili apsolutno su netočne. Nas fotelje i pozicije ne zanimaju i one nisu naš motiv za bavljenje politikom.  Isto tako, netočne su informacije o navodnim pristiscima kojima sam ja osobno izložen kako bih se priklonio jednoj ili drugoj opciji. U HDZ-u i SDP-u već su jako dobro provjerili i utvrdili s kim imaju posla, tako da znaju da bi im bilo kakav pritisak mogao biti kontraproduktivan, zaključuje Petrov.

Ako Most želi ostati principijelan, treba stvoriti takozvanu Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj će participirati predstavnici svih stranaka koje su prešle izborni prag, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik općine Primošten i odnedavno saborski zastupnik Mosta Stipe Petrina. Petrina je pojasnio kako su, osim osnutka Vlade nacionalnog jedinstva, moguća još četiri scenarija – koalicija Mosta s HDZ-om ili SDP-om, prijevremeni izbori ili velika koalicija spomenutih dviju stranaka, no kako nijedan ne nudi trajno rješenje za Hrvatsku.

Mogućnost koaliranja s bilo kime Petrina je kategorički odbacio, kao i pokušaje trgovanja, navodeći da bi to bila izdaja nacionalnih interesa. Štoviše, naglasio je Petrina, bilo kakva koalicija označila bi kraj Mosta koji danas ima, kako je kazao, povijesnu šansu, a pred njima je, prema mišljenju primoštenskog načelnika, borba možda čak i važnija od one iz 1991.

Tada smo se, ilustrirao je, borili za svoju opstojnost, a danas se, kazao je, borimo za ekonomsku opstojnost. Apelirao je na svoje kolege, 19-oricu iz Mosta da ostanu postojani i ujedinjeni u nastojanjima da se provedu njihove reforme. Ukoliko se njihova odluka da ne idu u koalicije koja je, kako je podsjetio Petrina, potpisana i ovjerena, ipak ne bude poštivala od strane nekolicine, to će označiti kraj grupacije. Petrina je to usporedio s filmskim rušenjem mosta preko Neretve. Govoreći o Vladi nacionalnog jedinstva, Petrina je pojasnio da i u HDZ-u i u SDP-u ima mnogo kvalitetnih ljudi koje treba uključiti u takvu Vladu, no kako joj mandatar treba biti netko iz Mosta. Predstavnici Mosta nisu se još uvijek našli kako bi prokomentirali svoje zahtjeve i moguće scenarije, a to će učiniti u srijedu, kazao je Petrina.

You may also like

0 comments