Petrov: Orešković počinje razgovarati s kandidatima o kojima postoji suglasje

Osim usuglašavanja između Domoljubne koalicije i Mosta o imenima budućih ministara i mandatar Tihomir Orešković od ponedjeljka će razgovarati s onim kandidatima o kojima postoji suglasje, kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom u hotelu Sheraton.

“Od ponedjeljka kreću razgovori Oreškovića s potencijalnim kandidatima, a kada se usuglase dobit ćete imena”, kazao je Petrov novinarima. Naveo je i da su na sastanku napravili kratki plan onoga što će se raditi idućih tjedan dana vezano uz programska načela koja će biti u reformskom sporazumu i načinu kako će predlagati kandidate za ministarska mjesta.

Dodao je i da su u nedjelju imali kraći sastanak s mandatarom Oreškovićem o kojem nisu izvijestili medije. Petrov je kazao i da Most danas definira listu prioriteta koju će ponuditi Domoljubnoj koaliciji te je naglasio i da u javnost neće izlaziti s potencijalnim kandidatima već samo s onim koji je usuglašen s Domoljubnom koalicijom i Oreškovićem. Pojasnio je kako pod listom prioriteta misli na ljude koji će biti ponuđeni na usuglašavanje Domoljubnoj koaliciji i Oreškoviću. “Dogovorili smo se da će biti dvije osobe o kojima će se razgovarati te, ako slučajno te dvije osobe ne budu dovoljno usuglašene, može se kao kandidat Oreškoviću ponuditi i treća osoba”, kazao je Petrov. Napomenuo je i kako je u fazi razgovora i pitanje koliko će biti potpredsjednika vlade.

Vezano uz programska načela, predsjednik Mosta istaknuo je kako im je bitno izabrati pet ključnih točaka na kojima će se raditi u iduće četiri godine i koja su izuzetno bitna po resorima. Također, bitno je odabrati i tri do četiri ključne točke za prvih pola godine rada vlade. “To ćemo usuglasiti s Domoljubnom koalicijom, a nakon toga s Oreškovićem”, poručio je.

Petrov je rekao i da su na sastanku definirali način odabira kandidata najavivši kako će imena svojih kandidata Domoljubnoj koaliciji dostaviti u iduća dva do tri dana, a maksimalno do kraja tjedna. Naveo je i da bi reformski sporazum trebao biti potpisan krajem tjedna, odnosno pred početak formiranja vlade.

Petrov je potvrdno odgovorio hoće li se za svako ime kandidata koji ide na razgovor s Oreškovićem morati usuglasiti s Domoljubnom koalicijom i obratno.  Upitan tko piše program vlade odgovorio je kako se to radi na isti način na koji se biraju i mogući kandidati. “Isto kao što ćemo se s Oreškovićem dogovarati u vezi s kandidatima, jer ključnim smatramo da je on taj koji će odabrati osobe koje će najviše odgovarati njegovu timu. Isto tako, bitnim smatramo i da on donese svoje zaključke vezano uz program vlade”, rekao je. Pojasnio je da će mu smjernice po tom pitanju ponuditi Domoljubna koalicija i Most, a ključnu riječ će na kraju imati Orešković.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je ponovio da će Most dobiti šest ministarstava, a ostatak će se raspodijeliti između HDZ-ove Domoljubne koalicije. Istaknuo je i kako su fleksibilni po pitanju raspodjele ministarstva jer se može pojaviti neki bolji kandidat za ministarstvo koje pripada Mostu ili obratno. Naveo je kako HDZ i Domoljubna koalicija imaju spremna imena za ministarska mjesta, ali za sada ne žele izaći u javnost s njima. Izrazio je uvjerenje kako će se do iduće sjednice Hrvatskog sabora znati sva imena i da će sve biti u redu.

You may also like

0 comments