Petrov nakon sastanka: Ovo je bio povijesni sustret

Lider Mosta Božo Petrov koji je u ponedjeljak čelnicima SDP-a i HDZ-a predložio rok od tjedan dana da se konsenzusom izabere nestranački premijer, nakon sastanka novinarima je rekao kako očekuje odgovor, dok je današnji susret s dvojicom čelnika nazvao povijesnim.

“Ovo danas je bio samo prijedlog na koji oni moraju dati odgovor, svoje prijedloge i način na koji ćemo se usuglasiti. Ono što je bitno je da postoji konsenzus sve tri strane. Smatramo da je to ono što danas treba, s obzirom na situaciju kakva je u Hrvatskoj”, rekao je Petrov. Volio bi, kaže, kada bi to bio tek prvi u nizu sastanaka na kojem će se dogovoriti zajedničko djelovanje. Za početak je, kaže, krucijalna odluka, može li se nastaviti u tom tonu razgovarati. “Nakon toga možemo uzeti dovoljno vremena u kojem ćemo razvijati zajedničko djelovanje da bude prihvatljivo i jednoj i drugoj koaliciji i Mostu, a sve na opću dobrobit RH”, poručio je Petrov.

Na pitanje što ako koalicija triju strana bude odbijena od jedne od stranaka Petrov je kazao kako se nada da do toga neće doći. Postoji, kaže, opcija prema kojoj mogu odbiti i jedna i druga koalicija. “Onda je jasno da će se ići na nove izbore. No ako jedna od koalicija prihvati mi ćemo nastaviti raditi po modelu koji smo predložili ne zatvarajući vrata drugoj koaliciji da u međuvremenu prihvati dogovor”, rekao je lider Mosta Petrov. “Danas se dogodio po nama povijesni susret i volio bih kada bi se nastavilo na takav način raditi”, zaključio je Petrov.

Iako su novinarima nakon sastanka najavljene izjave sva tri stranačka čelnika, predsjednici SDP-ove koalicije Hrvatska raste i i HDZ-ove Domoljubne koalicije nisu bili razgovorljivi. “Sve što sam rekao ste čuli”, kratko je na odlasku prokomentirao čelnik SDP-a Zoran Milanović Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tek je kratko rekao kako je zadovoljan. “Čuli ste govor, pustite da naša stranačka tijela razrade”, kazao je Karamarko.

You may also like