Petrov: Most će odlučiti tko će stvarati Vladu

Lov na lažna prebivališta potaknuo je žestoku raspravu predstavnika srpske manjine i Vlade Srbije sa tehničkim ministrom Vlahom Orepićem. Otvoreno je novo-staro polje rasprave oko ćirilice u Vukovaru. Gost RTL-a Danas bio je Božo Petrov, koji se osvrnuo na cijelu situaciju.

Vlaho Orepić na vašu je preporuku ušao u vladu, veliko ste mu povjerenje dali kao nositelju 1. liste. Slažete li se s njegovom politički opasnom izjavom o ćirilici u Vukovaru?

Ja u ovom trenutku mogu čestitati gospodinu Orepiću na onome što radi kroz Ministarstvo unutarnjih poslova jer policija provodi zakon RH. Žao mi je što se svaka stvar pokušava ispolitizirati u trenutku. Kad se ista akcija provodila i u dalmatinskom zaleđu i u Zagrebu, o tome ništa nitko nije govorio. Danas, kad se to isto provodi u nekom drugom kraju Hrvatske, kao Vukovaru, javljaju se neki koji pokušavaju steći na tome političke bodove. Tu nema političkih bodova, provodi se zakon, koji se mora provoditi na cijelom teritoriju RH.

Ali ono, što je signifikantno, je da ministar policije nema nadležnost mijenjati popis stanovništva, iz kojeg proizlazi pravo na dvojezičnost.

Popis stanovištva pravljen je 2011. U međuvremenu se situacija mijenja. Ukoliko dođe do situacije u kojoj se to dramatično promijenilo, ili iziskuje novi popis stanovništva, ne vidim razlog zašto se ne bi radio novi popis stanovništva. Ali radi ovoga slučaja, nazivati gdina. Orepića različitim imenima, govoriti da on govori opasne stvari, mislim da je neutemeljeno.

Je li to vaš nagli zaokret u desno, zašto toliko ulazite u teren HDZ-a?

Ovo nije nikakav teren desnoga, ovo je provođenje zakona i mora se perovoditi zakon u RH. To što se nije provodio 20 godina, ili se provodio selektivno kako je SDP-u ili HDZ-u odgovaralo u trenutku kad su se stvari obećavale, a nisu provodile, to je drugi par rukava. Mi smo, kad smo preuzeli određene resore, zaista krenuli s radom, i to je ono što se vidi. To je ono što gdin. Orepić radi. Bez obzira radilo se to u dalmatinskom zaleđu gdje je svatko od stane desnice prigovarao i nazivao nas različitim imenima, među ostalim komunistima, danas nas nazivaju i ustašama. Nama nije to problem, mi samo provodimo zakon, i to je ono što se treba raditi.

Bez spominjanja reformi, koje su konrektne stvari koe nudite u svom programu?

Prvenstveno, obrazovni sustav temeljen na kompetencijama, i to na način da je usmjeren prema zapošljavanju i samozapošljavanju; efikasniju javnu upravu i racionalno upravljanje financijama, a ne obećavanje različitih stvari kao što se moglo vidjeti prije dva dana. Osim toga, i gospodarstvo i poljoprivredu, ali ovaj put usmjereno prema mladima jer to je ono na čemu počiva i treba počivati RH.

Ono što glasače brine – koje su konkretno tri stvari koje Vlada, koju ste činili s HDZ-om, napravila da građanima bude bolje?

Mi smo tijekom sedam mjeseci to radili. Da su nam dali priliku, mogli biste u devetom mjesecu vidjeti sve prijedloge zakona koji bi se pustili u zakonsku proceduru. Nažalost, uspjeli su srušiti Vladu HDZ i SDP skupa prije nego su nam dali šansu. No među ostalima, što će sada ići kroz tehničku vladu, je plan o gospodarenju otpada. To je jedna od stvari koju smo promovirali tijekom prošle kampanje. Modeli novog teritorijalnog reustroja lokalnih samouprava koji su se sada provodili i analizirali, također su trebali ugledati svjetlo dana u devetom mjesecu. Osim toga, Ministarstvo pravosuđa je trebalo dati nove zakone, među njima Zakon o kaznenom postupku, Ovršni zakon. I svi drugi resori koji su bili pod nama jednako su radili, ali nisu nam dali priliku.

Sve ostaje na ‘trebalo i moglo se’ u devetom mjesecu, no ono što nam slijedi su prijevremeni parlamentarni izbori. Tko je, po vama, do sada najbolji hrvatski premijer?

Nismo dali ni HDZ-u ni SDP-u da se ponašaju kao da su državne tvrtke njihovi bankomati, i to se neće više dogoditi

Vratio bih se na trenutak prije, nije sve ostalo na ‘trebalo bi’. Kad govorim o gospodarstvu, već smo bili krenuli s tim koracima. Ministarstvo gospodarstva je jedino ukinulo mogućnost inspekcijama da odmah naplate kaznu kad izađu na teren. Tu smo htjeli napraviti stimulans poduzetnicima. Isto tako, ministarstvo gospodarstva je išlo ukinuti pečat, i to se također provelo kroz Vladu. Ministarstvo poljoprivrede je dalo više od 1000 stimulacija mladim poljoprivrednicima. One značajne prmjene su treable biti u 9. mjesecu. HDZ i SDP nam nisu dali priliku.

Kad gledam zadnjih 10 godina, ne bih mogao izdvojiti da je postojao premijer koji je zaista čuvao nacionalne interese. Zadnjih sedam mjeseci sa samo 300 tisuća glasova koji su nam dali građani i smo to uspjeli napraviti jer nismo dali ni HDZ-u ni SDP-u da se ponašaju kao da su državne tvrtke njihovi bankomati, i to se neće više dogoditi. I to je ono što je uspio MOST.

Pristajete li na ulogu manjinskog partnera ili ćete tražiti premijersku fotelju baš za sebe što ste odbili prije 8, 9 mjeseci?

Most nikad nije postavljao ultimatume, pogotovo za fotelje, ali kad me pitate tko bi bio bolji kandidat, ja ne vidim razlog zbog kojeg bi se moglo nominirati Plenkovića ili Milanovića boljim kandidatom od mene. Ono što mogu vidjeti, pogotovo na sučeljavanju prije dva dana, koje je za mene sramotno, jer nisu zvali ostale kandidate, može se vidjeti da je Milanović iznosio niz neistina, dok je Plenković na to većinom odšutio, što dovoljno govori o obojici. Nisu se previše dirali, više bih to nazvao razgovorom ugodnim naroda slovinskoga. Ali, MOST neće uvjetovati fotelje. Nećemo ni dopustiti da netko drugi uvjetuje to isto bez ikakvih razloga.

Što ako više ne budete onaj uteg na vagi koji je bio tako potreban SDP-u i HDZ-u da sastave vlast?

Kad gledam zadnjih 10 godina, ne bih mogao izdvojiti da je postojao premijer koji je zaista čuvao nacionalne interese

Ja znam da bi takvu varijantu voljeli i SDP i HDZ. Na njihovu žalost, to se neće dogoditi, a na radost hrvatskih birača, dogodit će se da je MOST jamac provođenja programa i zaštite njihovih interesa. MOST će sigurno biti onaj uteg koji će na kraju odlučiti tko će formirati Vladu. Ako ne budu ni jedni ni drugi dali jamstva, da će se program provesti, onda će se ići na nove izbore, ali nećemo dopustiti da koriste onaj sustav koji su za sebe gradili zadnjih 20 godina, koji je bio na korist njima, na e biračima koji su im dali dogovornost.

Kako ćete financirati kampanju i kako će ona izgledati što se tiče MOST-a?

MOST će financirati kampanju iz sredstava koje smo dobili tijekom funkciniranja Vlade, odnosno iz državnog proračuna, isto što su dobivali SDP i HDZ i ono što smo pokušavali četiri puta se s njima dogovoriti, svaki put su odbili. Isključili smo mogućnost donacija i sasvim je dovoljno izdvojiti dva milijuna kuna, koliko će se sveukupno izdvojiti za cijelu kampanju kako bismo pokrili Hrvatsku. Baš me interesira koliko će potrošiti HDZ i SDP. Kampanja će početi u utorak prilikom predstavljanja u Osijeku, a sljedeći dan će se krenuti s četiri različita smjera u RH, rekao je Petrov za RTL.

You may also like