Home Hrvatska Petrov i Karamarko s posebnim američkim izaslanikom za Holokaust

Petrov i Karamarko s posebnim američkim izaslanikom za Holokaust

by Agencije

Potpredsjednik hrvatske vlade Božo Petrov susreo se u ponedjeljak u Zagrebu s posebnim izaslanikom za pitanja holokausta američkog State Departmenta Nicholasom Deanom i izaslanstvom Svjetske židovske organizacije za restituciju, priopćeno je iz vlade.

Razgovarali su o holokaustu, podjelama koje se u današnjim društvima ponavljaju prema starim obrascima, kao i obvezi djelovanja kako se takvo zlo više nikada ne bi ponovilo. Jedna od tema bio je i povrat imovine židovskim stradalnicima Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, te su dogovoreni budući tematski sastanci na kojima će se ponuditi prijedlozi za rješavanje tog problema, dodaje se u priopćenju.

Tomislav Karamarko u Vukovaru je dao izjavu medijima vezano za različite komemoracije za žrtve Jasenovca i druge aktualnosti.

Karamarko je odgovorio na pitanje novinara što misli o činjenici da bismo mogli imati i dvije ili tri odvojene komemoracije. ‘To nije dobro, svi oni koji imaju pijetet prema žrtvama Jasenovca, koje su žrtve brutalnog sustava, bi morali misliti da su tu žrtve i da imaju pijetet. Trebali bismo se zalagati za to da odnos prema žrtama bude unificiran’, kazao je Karamarko i dodao da nije razgovarao s predstavnicima SNV-a niti židovskih zajednica. Na pitanje da da svoj konkretan stav o NDH, Karamarko je rekao da je to odgovorio već sto puta. ‘Osuđujemo svaki totalitarni sustav, nacistički, i sve što je u okviru nacističkog sustava nastalo’, kazao je Karamarko.

Upitan je i je li ministar kulture Zlatko Hasanbegović teret za Vladu, s obzirom na njegove izjave i napise, budući da je raskol oko Jasenovca nastao zbog relativizacije ustaštva, odnosno “ustašizacije društva”. “Ne, zašto?”, upitao je Karamarko i naveo da oni su koji problematiziraju njegove izjave zapravo ostali bez javnog financiranja. “Ostavite mladog znanstvenika i njegovo pisanje njemu”, kazao je Karamarko dodajući da je on dobar ministar.

Kazao je kako nije razgovarao nije razgovarao s predstavnicima židovskih općina, ali i da nije do sada bio u Jasnovcu. ‘Naša poruka je jasna. Imam odnos pijeteta prema žrtvama Jasenovca. Prejasni smo oko toga. Stalno se očito želi politizirati, ja ne želim u tome sudjelvati. Žalim i suosjećam sa svima onima koji su stradali’, rekao je Karamarko.

Related Posts