Petrol postaje regionalni lider

Večernji list
Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki, piše u subotu Večernji list.

Slovenski Petrol kupio je od Croduxa lanac od 91 benzinske crpke i time se u Hrvatskoj učvrstio na drugom mjestu po tržišnom udjelu u maloprodaji goriva. No tom akvizicijom Slovenci su preuzeli prvo mjesto u regiji po broju benzinskih postaja, koje je dosad držala hrvatska Ina, navodi dnevnik. Petrol je prije akvizicije Croduxova maloprodajnog lanca imao u RH 110 benzinskih crpki, a sad ima 201. Time je tržišni udio slovenske kompanije u Hrvatskoj povećan s 13 na 23 posto. Ina je i dalje glavna na hrvatskom tržištu goriva s 396 benzinskih crpki, Lukoil ih ima 47, a Tifon 43.

U Petrolu su kupnju benzinskih crpki i skladišta Croduxa u Zadru i Omišlju objasnili strategijom širenja poslovanja. Hrvatsko tržište, naveli su, najbliže je slovenskom po gospodarskom razvoju, po razvoju tržišta naftnih derivata, kupovnoj moći, ali i u kulturnom smislu. Stjecanje tvrtke Crodux derivati dva, poručili su, najveći je jednokratni rast prodajnih mjesta u cijeloj povijesti Petrola. A Petrol je akvizicijom Croduxa premašio svoje planove širenja, prema kojima je od 2022. trebao imati 548 benzinskih crpki.

Petrol s Croduxovim crpkama sad ukupno ima 601 benzinsku crpku, a Ina ih ima 518. U Sloveniji je Petrol trenutačno na 318 postaja, dok ih u BiH ima 42, u Srbiji i Crnoj Gori po 15, a u Kosovu 10. Ina pak ima benzinske postaje još u BiH (105), Crnoj Gori (11) i Sloveniji (šest). Srbijanski NIS, koji je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma, ukupno ima 409 benzinskih crpki, od toga u Srbiji 314, u BiH 43, u Bugarskoj 34, a u Rumunjskoj 19, donosi Večernji list.

Nakon što je prodao Crodux slovenskom Petrolu, poduzetnik Ivan Čermak okreće se novim poslovnim izazovima. Jedan je od najvećih ulaganje u proizvodnju vodika kao energenta budućnosti, a realizirat će se gradnjom termoelektrane u Slavonskom Brodu.

Kako je rekao, gradit će elektranu na plin iz koje će se izdvajati CO2 te će proizvoditi vodik koji će se skladištiti ili će se dalje prodavati kao energent (električna energija), ovisno o potražnji.

Vodik ima najveću energetsku gustoću po masi od svih konvencionalnih goriva, gotovo triput veću od mase benzina ili dizela. K tome izgaranjem daje toplinu, a elektrokemijski se pretvara u električnu energiju. Čermak u proizvodnji vodika vidi veliku priliku za razvoj svoga biznisa, a planira investirati i u graditeljstvo te veli da priprema dva velika projekta. Riječ je o trgovačko-poslovnim centrima Paromlinska (površine od 40 tisuća kvadrata) i Jankomir (površine 25 tisuća kvadrata).

Također planira ulagati u povećanje kapaciteta naftnih terminala u Zadru, a u tom gradu slijedi i razvoj marine i turističkoga kompleksa. Pritom ističe da je tom transakcijom Petrol preuzeo samo benzinske crpke, a Tankerkomerc je i dalje u Čermakovu vlasništvu.

You may also like