Petrol obećao raspodjelu polovine dobiti

Nadzorni odbor
Petrol u 2025. godini planira ostvariti 180 milijuna eura neto dobiti i 336 milijuna eura operativne dobiti prije amortizacije (EBITDA), prema novoj strategiji tvrtke od 2021. do 2025., koju je jučer odobrio Nadzorni odbor.

Očekuje se da će se neto dobit gotovo udvostručiti, a EBITDA povećati za trećinu. Očekuje se da će ulaganja u spomenutom razdoblju doseći 698 milijuna eura, od čega će više od 35 posto ulaganja biti posvećeno energetskoj tranziciji i time smanjenju ugljičnog otiska. U okviru preostalih investicija, većina sredstava koristit će se za proširenje i nadogradnju maloprodajne mreže i digitalizaciju poslovanja.

Prema strategiji, Petrol će se usredotočiti na svoju osnovnu djelatnost osiguravanja opskrbe energijom, jer u tom području vide veliki potencijal i mogućnosti u vezi s energetskom transformacijom, a također će nastojati smanjiti emisije s održivim fokusom.

U ovom strateškom razdoblju ostat će prisutni na svim tržištima s fokusom na Sloveniju, gdje će učvrstiti vodeću poziciju energetske tvrtke i vodećeg partnera u energetskoj tranziciji, Hrvatsku, gdje će proširiti portfelj kupaca na polju energije i usluge energetske tranzicije i ulažu u proizvodnju električne energije, energije iz obnovljivih izvora, i Srbije, gdje će povećati svoj tržišni udio u prodaji energije. Planiraju povećati broj benzinskih postaja s 500 na 627. Podsjetimo, Petrol je nedavno potpisao ugovor o kupnji hrvatskog Croduxa, koji će grupi osigurati 91 novu benzinsku postaju.

Nastavit će razvijati i jačati svoju prisutnost u opskrbi i prodaji prirodnog plina i električne energije, prodaji ukapljenog naftnog plina i projektima energetske učinkovitosti. Razvoj novih rješenja na polju usluga elektromobilnosti i mobilnosti također ostaje važan stup:

You may also like

0 comments