Petrokemiji u prvom polugodištu porasli prihodi

Petrokemija je u prvom polugodištu ostvarila ukupne prihode od 1,3 milijarde kuna što je 17,2 posto više nego u istom razdoblju lani. Također je i iskazala gubitak od 9,3 milijuna kuna, navodi se u objavljenom financijskom izvješću.

Međutim, u proteklom je razdoblju došlo do visokog rasta tečaja američkog dolara, gotovo 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je Petrokemiji, zbog nabavljanja plina u cijenama utvrđenim u dolarima, bio najznačajniji financijski rizik u poslovanju. To je prouzročilo tvrtki dodatni negativni financijski učinak na rezultat od 105 milijuna kuna. Petrokemija je u prvom polugodištu investirala 37,3 milijuna kuna, što je povećanje od 14,8 milijuna kuna u odnosu na lanjsko polugodište.

Inače, prošle godine Petrokemija nije pronašla strateškog partnera, pa su Uprava i Nadzorni odbor pokrenuli program restrukturiranja i financijske konsolidacije do 2018. godine, što obuhvaća i dokapitalizaciju. U toj dokapitalizaciji je upisan kapital u iznosu od 253 milijuna kuna, a planirano je 500 milijuna kuna. Švicarski Met Holding i Vukovarsko Prvo plinarsko društvo kao potencijalni investitori, tijekom lipnja ove godine proveli su dubinsko promatranje Petrokemije, ali Uprava te tvrtke još uvijek nema saznanja o daljnjim namjerama većinskog vlasnika i potencijalnih investitora, navodi se u izvješću Petrokemije.

You may also like