Perry u Bukureštu: Nitko vas ne smije ucijenjivati energijom

Energija se nikad ne smije koristiti kao sredstvo ucjene ni kao prijetnja a to posebno vrijedi za ovu regiju za koju energetska diverzifikacija znači nacionalnu sigurnost, kazao je u utorak u Bukureštu američki ministar energetike Rick Perry, govoreći po završetku trećeg summita Inicijative triju mora.
“Energija se nikad ne smije koristiti kao sredstvo ucjene ni kao prijetnja a to posebno vrijedi za ovu regiju”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom čija je zemlja ove godine bila domaćin summita, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim.

“SAD neće nikada koristiti energiju da bi vas kažnjavala niti će to dopustiti drugima”, naglasio je, citirajući riječi svog predsjednika Donalda Trumpa izrečene u Varšavi prošle godine, prigodom drugog summita Inicijative triju mora.

Perry je istaknuo kako je enegetska sigurnost ključna za nacionalnu sigurnost. “To je posebno važno za ovu regiju gdje se zemlje srednje i istočne Europe i dalje suočavaju s izazovima enregetske sigurnosti i ovisnošću o jednom opskrbljivaču te ruskom agresivnom postavljanju”.

Američki ministar naglasio je da od ruske invazije Krima i prijetnje prekida tranzita plina europska ovisnost o ruskom plinu samo raste. “To je razlog za zabrinutost”. Budući da smatra kako sigurnost leži u energetskoj raznolikosti, odnosno u više energetskih izvora, Washington podupire enregetsku diverzifikaciju kao jedan od temelja Inicijative triju mora.

Perry je također kazao kako je Trump jasno izrazio svoje protivljenje rusko-njemačkom plinovodu Sjeverni tok 2, kojem se snažno protivi i Poljska čiji je premijer kazao da to nije “diverzifikacija već monopolizacija”. S druge strane Perry, čija je zemlja vodeći proizvođač prirodnog plina u svijetu, dao je potporu dovršetku Transjadranskog plinovoda (TAP) i LNG terminalu na otoku Krku. “Želimo da zemlje srednje i istočne Europe znaju da mogu računati na SAD kao vjerodostojnog energetskog partnera”, istaknuo je Perry.

Dodao je kako je danas pokrenuta i inicijativa Partnerstvo za transatlantsku energetsku suradnju te da će SAD kroz to partnerstvo surađivati sa zemljama regije i u suradnji s Europskom komisijom kako bi se pokušale katalizirati investicije za sjeverno-južni energetski koridor.

Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je u utorak uvjerenje da će projekt LNG terminala na otoku Krku biti realiziran do 2020., istaknuvši kako je taj projekt dobio jasnu potporu u Bukureštu na summitu Incijative triju mora.

LNG terminal na otoku Krku s otpremnim plinovodom (230 milijuna eura+35 milijuna eura) jedan je od 11 hrvatskih projekata koji su dobili potporu na summitu Inicijative triju mora. “Vjerujemo da će LNG biti realiziran. Naravno da svaki ovakav projekt ima i svoje protivnike. Međutim, vjerujemo da će neovisno o tome biti realiziran uz potporu, kao što ste vidjeli, i naših partnera iz Inicijative triju mora ali i Europske unije kroz grant koji prelazi 100 milijuna eura”, rekao je u izjavi novinarima po završetku summita inicijative. Dodao je kako vjeruje da će projekt biti dovršen do 2020.

Izrazio je zadovoljstvo da je i u okviru bilateralnog sastanka između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i američkog ministra energetike Ricka Perryja izražena potpora realizaciji LNG projekta, a isto tako da joj je Perry dao potporu i na završnoj konferenciji za novinare. Ćorić je istaknuo da LNG projekt definitivno ispunjava jedan od ciljeva inicijative, a to je diverzifikacije energetskih pravaca.

Perry je na konferenciji za novinare dao potporu LNG terminalu, istaknuvši kako nacionalna sigurnost leži u energetskoj sigurnosti. Stoga Washington, rekao je, podupire eneregetsku diverzifikaciju kao jedan od temelja Inicijative triju mora.

 

You may also like

0 comments