Pentagon upozorava na kineske vojne aktivnosti

Američki ministar obrane Ash Carter u četvrtak se susreo s jednim od najmoćnijih kineskih generala i ponovno pozvao Kinu da obustavi vojne aktivnosti i gradnju vojnih postrojenja u Južnom kineskom moru ističući da je Penatgon istodobno predan jačanju vojnih kontakata s Kinom. Na susretu s generalom Fanom Changlongom, zamjenikom predsjednika moćnog kineskog središnjeg vojnog odbora, Carter je kazao kako je predan razvoju “održivih i sadržajnih američko-kineskih vojnih odnosa”, objavio je Pentagon.

U priopćenju se navodi da bi se taj odnos trebao temeljiti na zajedničkoj želji da se produbi suradnja na područjima poput pružanja humanitarne pomoći, odgovora na nesreće, mirovnih misija i borbe protiv piratstva te “učinkovitog postupanja kod različitih stajališta”. Carter je pozvao Kinu i sve druge zemlje koje polažu pravo na otoke u Južnom kineskom moru da zaustave ekspanziju i gradnju vojnih postrojenja na spornom području i okrenu se mirnom rješenju u skladu s međunarodnim pravom, navodi se u priopćenju Pentagona. Carter je potvrdio kako želi postići dogovor s Kinom do rujna o smanjenju rizika za nesreće u slučajevima kad vojni zrakoplovi dvije zemlje lete blizu jedni drugima.

Fan je kazao Carteru kako kineski zahvati u Južnom kineskom moru imaju najvećim dijelom za cilj poboljšati uvjete života kako bi ta zemlja bolje zaštitila svoj suverenitet. On je kazao i kako Kina ima pravo graditi na svom teritoriju i tamo rasporediti snage, objavilo je kinesko ministarstvo obrane nakon susreta u Washingtonu. Fan je pozvao SAD da prekine s vojnim aktivnostima u Južnom kineskom moru. Fanov sastanak u Pentagonu dio je jednotjednog posjeta SAD-u koji uključuje sastanak u Bijeloj kući sa savjetnicom američkog predsjednika za nacionanlnu sigurnost Susan Rice te obilazak američkih vojnih baza.

You may also like