Pentagon: Neprihvtljivi su sukobi prokurdskih i siriskih snaga u Siriji

Sjedinjene Države su priopćile da su sukobi između Turske i prokurdskih snaga na sjeveru Sirije “neprihvatljivi” i da moraju prestati, izvijestio je u ponedjeljak BBC.

Sukobi na lokacijama na kojima se ne nalazi Islamska država (IS) izazivaju duboku zabrinutost, objavio je na Twitteru američki izaslanik koalicije protiv IS-a Brett McGurk nakon brifinga u ministarstvu obrane. “Želimo pojasniti da su ti sukobi neprihvatljivi i izazivaju našu duboku zabrinutost”, priopćio je Pentagon, a prenosi AFP.

Pentagon takaođer navodi da SAD “nije upleten u te aktivnosti, one nisu koordinirane s američkim snaga i mi ih ne podržavamo”. “U skladu s tim pozivamo sve naoružane aktere da se povuku i poduzmu odgovarajuće mjere za smirivanje sukoba i otvaranje komunikacijskih kanala.”

Turske snage napadaju kurdske milicije, koje imaju potporu SAD-a, kao i militante IS-a otkad su prešle granicu prošli tjedan. Ankara navodi da je njezin cilj udaljiti IS i kurdske borce sa svoje granice.

Turske snage i s njima povezane frakcije pobunjeničke Slobodne sirijske vojske (FSA) istjerale su IS iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa u utorak i otad gađaju susjedna sela pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi a koje podupire SAD. Turska inzistira da se kurdske milicije, koje smatra teroristima, pocuku na istok preko rijeke Eufrata.

Kurdska milicija YPG, koja dominira SDF-om, kaže da su se njene snage povukle i da je turska akcija protiv te skupine “izgovor” za okupaciju Sirije. Turska je američka saveznica u NATO-u i članica koalicije protiv IS-a, ali ju je američka potpora YPG-u dovela u sukob s Washingtonom. Zabrinutost Turske zbog kurdskog širenja pojačala se nakon što je SDF preuzeo kontrolu nad strateškim sirijskim gradom Manbidžom prije dva tjedna.

Ankara se bori protiv kurdske pobune na jugoistoku zemlje već desetljećima i strahuje da bi kurdska osvajanja u sjevernoj Siriji mogla raspiriti kurdski separatizam u Turskoj. U nedjelju su deseci ljudi ubijeni u turskim zračnim udarima na područja pod kontrolom Kurda nedaleko od Džarablusa.

Promatračka skupina Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da je ubijeno najmanje 35 civila i četiri militanta, dok je turska vojska izvijestila da je poginulo 25 kurdskih militanata.

You may also like