Pelosi uvjerava partnere u opstanak NATO saveza

Delegacija američkih predstavnika predvođena predsjednicom Zastupničkog doma Nancy Pelosi u utorak je pokušala uvjeriti saveznike iz EU-a i NATO-a da Sjedinjene Države ostaju odani partner u vrijeme dok predsjednik Donald Trump dovodi sjevernoatlantski odnos u pitanje.
Dvostranačka delegacija sastavljena od oko 10 posto američkog Kongresa stigla je u Europu kako bi potvrdila američku “predanost NATO savezu, poštivanju Europske unije i sposobnosti i želji da svi rade zajedno”, rekla je Pelosi. Zastupnici su prisustvovali Sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu prije nego što su otputovali u Bruxelles gdje su se sastali s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, čelnikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, šeficom EU-a za vanjsku politiku Federicom Mogherini i belgijskim premijerom Charlesom Michelom.

Na susretu s Junckerom u ponedjeljak razgovaralo se o “mnogim aspektima onoga što nazivamo svjetskom agendom, u kojoj vjerujemo da EU i SAD još uvijek dijele mnogo toga”, otkrio je njegov glasnogovornik Margaritis Schinas. “Znamo da su budućnost Amerike i Europe isprepletene”, kazao je Elliot Engel, čelnik Odbora za vanjske poslove Kongresa.

“Kao i u obiteljima, postoje bolji i lošiji dani i nesuglasice, ali mi smo ista obitelj”, istaknuo je demokrat. Njegov stranački kolega Gerry Connolly zahvalio je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu što ih je “sve zbližio” u ponovnoj potvrdi zapadnih liberalnih vrijednosti, ponovivši “nedvosmislenu” američku predanost kolektivnoj sigurnosti i tim vrijednostima

Trump je više puta propitkivao vrijednost NATO saveza i unio zabrinutost među europskim saveznicima svojim odlukama o trgovinskim, diplomatskim i sigurnosnim pitanjima, među njima uvođenjem carina na metale, američkim povlačenjem iz iranskog nuklearnog sporazuma i odlukom o izlasku iz INF-a, sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja s Rusijom iz doba Hladnog rata.

You may also like

0 comments