Peking: Stanje na Korejskom poluotoku izrazito je zapaljivo

Situacija na Korejskom poluotoku “već je jako osjetljiva i opasna”, rekao je glasnogovornik kineskog vanjskih poslova Lu Kang na redovitom brifingu za novinare u ponedjeljak.

“Uvijek tvrdimo da bi sve strane trebale izbjegavati uzajamno provokativne poteze i pogoršavanje situacije”, rekao je. Sve strane trebale bi se posvetiti tome da poboljšaju sadašnju napetu situaciju stvarajući time potrebne uvjete da se sve strane vrate pregovorima i konačno riješe pitanje Korejskog poluotoka na miran način.”

Na pitanje jesu li se nedavno povećale napetosti između Kine i Sjeverne Koreje, Lu je rekao da su Kina i Sjeverna Koreja “prijateljske države koje i dalje imaju redovite kontakte.” No, Reuters napominje da je Bloomberg u ponedjeljak izvijestio da Sjeverna Koreja nije ovaj mjesec odgovorila na zahtjeve visokih kineskih diplomata, uključujući ministra vanjskih poslova, da se sastanu sa sjevernokorejskim kolegama. Posebni kineski izaslanik za sjevernokorejski nuklearni program Wu Dawei također nije dobio odgovor na svoju ponudu sastanaka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova to još nije komentiralo. Glasnogovornik Lu Lang izrazio je također ponovno protivljenje postavljanju raketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Kina smatra da su njegovi radari prijetnja njezinoj sigurnosti. Obnašatelj dužnosti južnokorejskog predsjednika Hwang Kyo-ahn i američki potpredsjednik Mike Pence u nedjelju su potvrdili planove o raspoređivanju toga sustava.

You may also like