Peking obećao 60 milijardi dolara za razvojne projekte u Africi

Službeni Peking obećao je 60 milijarda dolara za razvojne projekte u Africi koja je tu novu veliku investicijsku ofenzivu Kine pozdravila sa zahvalnošću u petak na kinesko-afričkom summitu u Johannesburgu.

“Kina je odlučila dodijeliti ukupno 60 milijarda dolara financijske pomoći Africi, uključujući pet milijarda zajma s kamatnom stopom od nula posto i 35 milijarda zajma s povlaštenom kamatnom stopom”, najavio je predsjednik Xi Jinping u govoru na otvaranju summita. Najavu je burnim pljeskom pozdravilo dvadesetak afričkih čelnika na summitu u Johannesburgu. Tom će se pomoći financirati deset programa suradnje u tri godine: u poljoprivredi, industrijalizaciji, smanjenju siromaštva, zdravstvu, kulturi, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Stručnjaci su ipak oprezni u ocjeni. “To je očito velika svota, no radi se uglavnom o zajmovima. Sve dok ne znamo kakav će biti rok otplate, teško je reći je li doista riječ o najvećem ulaganju dosad”, ocjenjuje Deborah Brautigan s Instituta Kina-Afrika u Sjedinjenim Državama. Peking je u okviru pomoći namijenio 143 milijuna eura hitne pomoći u hrani državama kojih je žetva najteže pogođena vremenskim nepogodama izazvanima El Ninom.  Domaćin summita, južnoafrički predsjednik Jacob Zuba pohvalio je gospodarski potencijal kinesko-afričkog partnerstva.  “Kina je glavni trgovinski partner Afrike i Afrika je jedno od glavnih tržišta za kineski uvoz i četvrto tržište za kineska ulaganja”, rekao je, te dodao da očekuje “pozitivne rezultate”.

U deset godina trgovinska razmjena Kine i Afrike otprilike se “udeseterostručila” i dosegnula je 300 milijarda dolara ove godine, procjenjuje kinesko-afrički industrijski forum. Kina ima više od milijun svojih radnika i više od 2000 svojih poduzeća prisutnih u Africi. No kineska su ulaganja pala za više od 40 posto u prvih šest mjeseci 2015. u odnosu na lanjsku godinu zbog usporavanja kineskog rasta te i Afrika trpi posljedice kineskog usporavanja, što se odražava na cijene afričkih sirovina.

You may also like