Pegidi dopušten marš za obljetnicu kristalne noći

Njemačkoj islamofobnoj i protuimigrantskoj organizaciji Pegidi odobren je prosvjed u središtu Muenchena u ponedjeljak, na godišnjicu zloglasnog nacističkog progona židova diljem Njemačke. Pegida, Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, zatražila je dozvolu za održavanje marša na trgu Muenchner Freiheit, ali su joj je gradske vlasti uskratile.

Sud je, međutim, dao za pravo Pegidi, uz obrazloženje da prosvjed niti umanjuje niti jača sjećanja na događaje iz 1938. Nijemci jako paze na to da tu godišnjicu ne prati nikakva pompa, čak do te mjere da se većina svečanosti u povodu pada Berlinskog zida, koji se također dogodio 9. studenoga, ali 1989., održava 3. listopada, kad je službeno osnovana moderna Njemačka.

Osim toga, postoji dovoljno drugih važnih događaja iz prošlosti koji su se dogodili 9. studenoga, poput ruske revolucije iz 1917. (Oktobarska revolucija) pa marš desničara ne bi promijenio značenje toga datuma, zaključio je sud. 9. studenoga poznat je u njemačkoj povijesti kao Kristalna noć, kad su članovi nacističkog pokreta 1938. divljali židovskim četvrtima po njemačkim gradovima, razbijajući izloge i prozore. Noć je dobila to ime jer je na cesti bilo toliko slomljenog stakla da je bliještilo poput kristala.

You may also like

0 comments