Pegida i protivnici protestirali u Dresdenu

Više tisuća pristaša i protivnika njemačkog populističkog i islamofobnog pokreta Pegide koji kritizira priljev izbjeglica u zemlju, počelo se okupljati u ponedjeljak navečer u Dresdenu, izvijestio je AFP.

Pristaše pokreta “Europski domoljubi protiv islamizacije Zapada” (njemačka kratica je Pegida) zakazali su skup na velikom trgu u središtu grada kako bi obilježili obljetnicu njegova osnutka prije godinu dana, 20. listopada 2014., na istome mjestu u prijestolnici savezne pokrajine Saske.

Kako navode mjesna glasila i gradsko sveučilište, na poziv Pegide okupilo se u ponedjeljak navečer gotovo 20.000 ljudi koji su mahali njemačkim zastavama i izvikivali “Mi smo narod”, preuzevši slogan prosvjeda protiv komunističke diktature u bivšoj Istočnoj Njemačkoj krajem 1989.

Skup pristaša Pegide osiguravalo je više od 1000 policajaca koji su došli kao pojačanje iz drugih dijelova zemlje. Istodobno je u više povorki u gradu sudjelovalo oko 13.000 protivnika tog pokreta, navodi sveučililšte. Pegida, koja je neko vrijeme gubila na snazi, doživjela je ponovni uzlet s izbjegličkom krizom zbog koje se sve više radikalizira. Pokret upozorava na opasnost od islamizacije Njemačke i sve češće napada kancelarku Angelu Merkel koja je migrantima otvorila vrata i najavila da će Njemačka primiti njih 800.000.

Skup protječe u iznimno napetu ozračju nakon napada nožem na kandidatkinju za gradonačelnicu Koelna koja se veoma zauzela za prihvat izbjeglica. Henriette Reker, hospitalizirana nakon napada, izabrana je u nedjelju za gradonačelnicu Koelna s više od 52 posto glasova.

U prošlotjednim skupovima Pegide jedan je sudionik nosio vješala s natpisima “Rezervirano za Merkel” te “Rezervirano za Gabriela” (Sigmara Gabriela, vicekancelara), a jedan je čelnik pokreta nazvao kancelarku “najopasnijom ženom u Europi”. Njemačke su vlasti zbog toga otvorile istragu. Kancelarka je ranije u ponedjeljak pozvala svoje sunarodnjake da ne slijede one koji nose mržnju u srcu, aludirajući na večerašnju manifestaciju.

You may also like