Pedro Sanchez protivnik neovisnosti Katalonije

Socijalist Pedro Sánchez, koji bi početkom ožujka mogao postati novi španjolski premijer, sastao se u četvrtak u Madridu s veleposlanicima zemalja Europske unije te im rekao kako se protivi referendumu o nezavisnosti pokrajine Katalonije i da se zalaže za zajedničku kontrolu granica EU-a.

Sánchez je izrazio optimizam oko pregovora s novim strankama Podemos i Građani, o kojima ovisi formiranje nove vlade. Pedro Sánchez, vođa Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE), osvojio je na izborima u prosincu 90 od 350 mjesta u parlamentu, a mandat za sastavljanje vlade dobio je nakon što Narodna stranka desnog centra sa 123 zastupnika nije osvojila natpolovičnu većinu niti podršku ostalih stranaka.

Parlamentarno glasovanje o 43-godišnjem Sánchezu počinje 2. ožujka, kada će se obratiti zastupnicima u svojstvu kandidata, no prethodno mora postići sporazum s lijevom strankom Podemos ili strankom centra Građani, koje su zauzele treće i četvrto mjesto na izborima.  Postane li premijer zalagat će se za zajedničku kontrolu granica EU-a i vrijednosti bloka od 28 zemalja, rekao je mandatar za sastav nove španjolske vlade predstavivši se veleposlanicima kao „europejac“.

Španjolska je tijekom mandata tehničkog premijera Mariana Rajoya podržavala proširenje Europske unije, no protivila se priznanju Kosova, a zasad nema naznaka da će se to promijeniti ukoliko Sánchez postane premijer. Španjolska, uz Grčku, Cipar, Slovačku i Rumunjsku, odbija priznati nezavisnost Kosova od Srbije budući da se suočava sa sličnim zahtjevom sjeveroistočne pokrajine Katalonije. Sánchez je rekao veleposlanicima kako Katalonci već imaju visok stupanj autonomije, no da on jest za veću decentralizaciju, međutim bez mogućnosti organiziranja referenduma o nezavisnosti.

Upravo po pitanju tog referenduma razilaze se PSOE i Podemos koji bi, zajedno s Ujedinjenom ljevicom, formirali lijevu vladu uz podršku separatističkih stranaka Katalonije i Baskije. Vođa Podemosa, Pablo Iglesias, koji bi u toj koaliciji dobio mjesto potpredsjednika vlade, zalaže se za pravo Katalonaca na održavanje referenduma.  Aktualna vladajuća Narodna stranka i Ustavni sud još su ranije poručili da zahtjev nije u skladu s ustavom iz 1978. koji dopušta referendume jedino na razini čitave Španjolske. Sánchez pregovara i s Građanima koji se protive referendumu i traže stvaranje velike koalicije s Narodnom strankom. PSOE međutim ne želi koaliciju s Narodnom strankom koja je na vlasti od 2011. godine.

You may also like