Peđa Grbin: Tim Orešković je lutka na koncu Tomislava Karamarka

Gosti radijske emisije Poligraf – politički grafikon bili su član gradskog odbora SDP-a Peđa Grbin, član predsjedništva SDP-a Davor Bernardić, Nenad Matić iz zagrebačkog HSS-a i Ilija Ćorić glavni tajnik Hss-a.Komentirali su aktualna zbivanja u državi ali i u strankama.

Prema riječima Ilije Ćorića HSS ima samo jednog kandidata za člana u budućoj Vladi. Riječ je o Marini Kolaković koja je kandidat za ministarstvo rada i poduzetništva. S tom tvrdnjom nije se složio Nenad Matić, oponent Branku Hrgu za mjesto predsjednika stranke, ustvrdivši da je kandidat i Božidar Pankretić. Ćorić se nije dao smesti rekavši da je Pankretić odbio tu mogućnost.

Upitani zašto nisu inzistirali na ministarstvu poljoprivrede Ilija Ćorić je odgovorio da im izborni rezultati ne daju za pravo tražiti taj resor koji na kraju ide u ruke MOST-a. Rokove o formiranju vlade na sebi specifičan način komentirao je Peđa Grbin. Tihomira Oreškovića opisao je kao lutka kojim upravlja lutkar Tomislav Karamarko, a budućoj vladi ne daje previše izgleda jer previše se priča o foteljama, a premalo o programu.

Zanimljivo je bilo čuti kako SDP-ov dvojac, suprotstavljen unutar stranke, usklađeno napada Domoljubnu koaliciju i MOST.Opravdanje su pronašli u tvrdnji da je stranka na prvome mjest. Ipak, Bernardić zaziva transformaciju stranke jer je ona nužno potrebna nakon petog uzastopnog poraza na izborima. Zlatka Komadinu vidi kao idealnog kandidata čiji je zaštitni znak odlična komunikacija sa bazom. Peđa Grbin, s druge strane, smatra da Zoran Milanović zbog uspjeha koje je postigao kao premijer zaslužuje još jednu priliku na mjestu predsjednika SDP-a.

Stanje u HSS-u Nenad Matić opisao je riječima nezadovoljstvo tinja. Kao glavnog krivca označio je predsjednika stranke Branka Hrga koji, za razliku od ostalih ali slabijih članova Domoljubne koalicije, nije znao ispregovrati više mandata za stranku. Samo jedan mandat nakon 35 000 osvojenih glasova je neuspjeh. Ilija Ćorić je replicirao ustvrdivši da će HSS prema sporazumu dobiti dodatna dva mandata. Ružicu Vukovac, kandidatkinju MOST-a za ministricu poljoprivrede, pozdravlja uz napomenu da dolazi iz HSS-ovske obitelji i da ona zasigurno zna gdje su problemi hrvatske poljoprivrede.

Suspenziju Stipe Gabrića Jamba prokomentirali su različito. Matić smatra da je u svom nastupu pretjerao ali da ne zaslužuje ništa više od opomene. Prema Ćoriću Hrg je bio prisiljen suspendirati Gabrića prema stranačkim aktima, a glavnu riječ će na kraju imati predsjedništvo stranke.

Pravo na kritičko mišljenje u SDP-u zaziva Bernardić. Na taj način prestalo bi djelovanje po principu ili mi ili oni i u stranci ali i u državi, a iz stranke u četiri godine ne bi bilo izbačeno preko stotinu članova uključujući Slavka Linića i Aleksandru Kolarić. Prognoze o trajanju buduće vlade su različite. HSS-ovci predviđaju od 8 do 12. godina, dok Peđa Grbin tvrdi da će Tihomir Orešković trajati onoliko dugo koliko Tomislavu Karamarku bude potrebno da mostovce privuče sebi.

0 comments