Peđa Grbin prijavio ministra Butkovića Povjerenstvu za sukob interesa

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin prijavio je ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, uvjeren da je ministar imenovanjem uprava tvrtki u svom resoru bez prethodne odluke Vlade prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa te tvrtke poput HŽ-a i HAC-a doveo u vrlo nepovoljnu situaciju.

“Tijekom ponedjeljka i utorka, ministar Butković je svojim postupanjem kao predstavnik RH u skupštinama niza trgovačkih društava, kao što su HŽ i HAC, odlučivao o smjenama i izborima novih uprava bez da je poštovao odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, konkretno, odredbe članka 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

Ministar je na taj način, kazao je, novoizabrane uprave doveo u situaciju da su ništavne temeljem Zakona o trgovačkim društvima, “a to znači da će biti velikih problema s donošenjem i provođenjem odluka takvih uprava”. “Time je doveo sve te tvrtke u izuzetno nepovoljnu situaciju i njima zbog toga prijeti nenadoknadiva šteta”, istaknuo je Grbin. Inače, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je u ponedjeljak da je u tvrtkama koje su u nadležnosti tog ministarstva, kojima je jedini osnivač država, započelo postupke opoziva članova uprava i nadzornih odbora kojima je istekao ili istječe mandat, kao i imenovanja novih s mandatom do imenovanja novih uprava sukladno novim Vladinim propisima.

“Imenovanje novih članova uprave i nadzornih odbora do provođenja propisanih postupaka za imenovanje članova uprave i nadzornih odbora, izvršeno je radi kontinuiranog i nesmetanog rada trgovačkih društava od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku te s novoimenovanima nisu sklopljeni menadžerski ugovori”, poručili su iz Ministarstva, ne navodeći u priopćenju ni o kojim je tvrtkama riječ.

Neslužbeno se doznaje kako bi prva imenovanja bila u tvrtkama iz cestarskog sektora, a potom bi uslijedile tvrtke iz željezničkog sektora itd. Prema nekim neslužbenim informacijama iz cestarskog sektora, promjene se očekuju na čelu Hrvatskih autocesta (HAC) i HAC ONC-a, pa bi mjesto predsjednika Uprave HAC-a, umjesto Davora Mihovilića, preuzeo dosadašnji predsjednik Uprave HAC ONC-a Josip Draženović, dok bi na čelo HAC ONC-a došao dosadašnji član Uprave te tvrtke Boris Huzjan.

Također se doznaje da je za člana Uprave Hrvatskih cesta (HC), koji kao jedini član zastupa društvo pojedinačno i samostalno, imenovan dosadašnji direktor sektora održavanja i sigurnosti u toj tvrtki Josip Škorić, koji će zamijeniti Nenada Maljkovića.

You may also like