PayPal se povlači iz Libre

Udarac za Facebook
Američka kompanija za obradu plaćanja PayPal odlučila se povući iz Facebookova projekta izdanja digitalne valute libre, odašiljući time prvi konkretan znak kolebanja financijskih partnera u Facebookovu pokušaju širenja na područje internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Izdanje libre najavljeno je u lipnju a Facebook je za potrebe tog projekta udružio snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Projekt je izazvao kritike regulatora širom svijeta a Francuska i Njemačka najavile su njezinu blokadu u Europi. PayPal je prošlog petka najavio istupanje iz Libra Associationa, ne navodeći razlog takve odluke. U Facebooku nisu željeli komentirati najavu PayPalova povlačenja.

Prema njihovom planu, upravljanje librom trebalo bi biti neovisno, kriptovaluta bi trebala imati pokriće u stvarnoj imovini a plaćanje njome lako poput slanja poruka. Regulatori pak postavljaju pitanja o zaštiti novca i podataka korisnika i o mogućoj nestabilnosti kriptovalute.

Skupina sedam najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 upozorila je u srpnju da neće dati zeleno svjetlo projektu libre dok ne budu uvažene sve dvojbe regulatora. Sumnjičavi su i šefovi središnjih banaka, uključujući Marka Carneya iz britanske Bank of England (BoE), a američki predsjednik Donald Trump tvitnuo je da “nije obožavatelj” libre.

Upravno vijeće Libra Associationa sastat će se prvi puta 14. listopada. Putem Twittera poručili su da će uskoro objaviti ažuriranu listu “1.500 subjekata koji su signalizirali entuzijastičan interes za sudjelovanjem” u projektu.

You may also like

0 comments