Pat pozicija u ratu sankcijama protiv Madura, što je uzrok?

O komentaru WSJ-a
Tragom vijesti kako je Venezuela spremana ponovno otvoriti naftnu industriju za privatni capital analitičari The Wall Street Journala Jessica Donati, Andrew Restuccia i Ian Talley ovih su dana o tome objavili komentar u kojemu argumentiraju kako je SAD Madura snažno podcijenio.

Naime, neovisno o snažnim američkim sankcijama, Venezuela ima plan povećati proizvodnju nafte na više od 2 milijuna barela dnevno, kroz međunarodnu investicijsku potporu ruskog, turskog i indijskog kapitala. To je tim bolnije zato što su potonja dva zapravo saveznici SAD-a.

Sadašnji i bivši analitičari SAD-a objašnjavaju kako više od dvije trećine venezuelanskog izvoza nafte prolazi, vidljivo i nevidljivo, kroz Rusiju, što Maduru omogućava ublažavanje ekonomske katastrofe koju je prouzročila njegova ekonomska politika te učvršćenje vlasti i oslabljivanje oporbe.

Prije devet mjeseci osnovana je indijsko ruska tvrtka, s vlasničkim dijelom samoga Rosnefta, kažu komentatori The Wall Street Journala.

Ta tvrtka trguje venezuelanskom naftom, ali i zlatnim rezervama. Iznos trgovine zlatom je milijarda dolara, dok je vrijednost trgovine naftom pedeset posto veći od toga. To je nominalno, jer američki obavještajci tvrde kako se trguje prikriveno u znatno većim iznosima.

Turska negira, u priopćenju iz veleposlanstva u Washingtonu, kako trguje venezuelanskom robom, a rusko veleposlanstvo ignorira takve navode, baš kao i indijski javni službenici. SAD u tajnim depešama opominju saveznike na spisak tvrtki koje krše sankcije, no za sada bez rezultata.

Donald Trump ne krije razočaranje ovakvim razvojem situacije, jer, tvrdi on, SAD imaju sve potrebne resurse za njegovu smjenu. Međutim, u tome ih priječi procedura opoziva Trumpa u Senatu, situacija na Bliskom istoku te nadolazeći predsjednički izbori. Zbog toga je situacija u Venezueli trenutno pat pozicija na velikoj šahovskoj ploči.

Dio američke administracije smatra kako se venezuelanska igra može spriječiti sankcijama protiv ruskog Rosnefta i drugih tvrtki koje u tome sudjeluju kao posrednici, no postoje protuargumenti koji kažu kako bi takva akcija podrivala američke interese u drugim zemljama te oslabile američku poziciju prema Iranu.

Jer, Indija je pristala obustaviti uvoz iranske u okviru američke kampanje protiv Teherana, a kako venezuelansku naftu još kupuje, ne kršeći američke sankcije jer venezuelansku naftu Indija plaća derivatima, bilo kakvo zadiranje u taj posao, moglo bi naštetiti pristanku na obustavu uvoza iranske nafte.

You may also like

0 comments