Parlamentarni odbor: Britanija je pretjerano samouvjerena glede nacionalne sigurnosti

Britanska je vlada pretjerano samouvjerena da može predvidjeti i odgovoriti na prijetnje nacionalnoj sigurnosti, ocijenio je u subotu odbor za obranu britanskoga parlamenta navodeći niz nedostataka i rizika koje se mora proučiti u predstojećoj reviziji obrane.

Zastupnici iz odbora rekli su da se Britanija, jednako kao što se mora postaviti prema poznatim prijetnjama sigurnosti, mora znati prilagoditi potencijalnim prijetnjama koje dolaze iz ponovne pojave ekspanzionističke Rusije ili sukoba u Južnom i i Istočnom kineskom moru. Britanija će u ponedjeljak objaviti petogodišnju strategiju obrane i sigurnosti, suočena s velikom prijetnjom unutarnjih napada i nestabilnošću u mnogim područjima od Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike do Rusije i srednje Europe.

Odbor je zaključio da je vladin okvir za procjenu prijetnje nacionalnoj sigurnosti manjkav jer se previše oslanja na čekanje da se prijetnja ostvari pa da onda prema njoj “kroji” obranu. “Vlada je previše samouvjerena da može pouzdano predvidjeti koja će se prijetnja pojaviti”, rekao je predsjednik odbora Julian Lewis. Revizija obrane i sigurnosti mora rezultirati strukturom u okviru koje oružane snage mogu reagirati kad se pojavi nepredviđena prijetnja, dodao je.

Vlada je nedavno izdvojila dodatna sredstva za obavještajne službe i cyber sigurnost i kaže da će uskoro objaviti “sveobuhvatnu strategiju” o tome kako odgovoriti na prijetnju Islamske države, uključujući i zašto podupire pokretanje zračnih napada u Siriji.

No, odbor je upozorio na ranjivost u uvježbanosti i sposobnosti britanskih oružanih snaga da se suoče s tako raznovrsnim rasponom prijetnji, dodavši da će revizija morati riješiti i problem novačenja vojnika. Pozivajući se na dokument koji je napisao jedan od najviših britanskih policijskih dužnosnika, BBC je u petak objavio da bi planirano rezanje proračuna za britanske policijske snage moglo “znatno smanjiti” njezinu sposobnost da reagira na višestruke napade poput onih prošloga tjedna u Parizu.

You may also like