Parlament RS-a protiv popisa stanovništva u BIH

Parlament Republike Srpske (RS) u utorak je zaključio da neće priznati rezultate popisa stanovništva u BiH provedenog 2013. ako se u stalne stanovnike uračuna 196 tisuća građana koji nisu trajno riješili pitanje povratka u zemlju. RS će u tom slučaju sama objaviti rezultate popisa na entitetskoj razini, zaključeno je na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine u Banjoj Luci na zahtjev svh stranaka sa srpskim predznakom.

Entitetski parlament nema nikakvih ovlasti oko rezultata popisa, ali je na tragu političkih prijepora nakon šo je ravnatelj Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić “presjekao” višemjesečne rasprave i odlučio da će se status stalnih stanovnika priznati i osobama koje rade ili se školuju u inozemstvu. Tu je odluku podržala međunarodna promatračka misija (IMO) koju čine stručnjaci Statističkog ureda Europske unije (EUROSTAT), ali vlasti u RS-u drže kako se time krivotvore podaci o stvarnom stanju i umjetno povećava broj Bošnjaka.

Obrada rezultata popisa privedenog prije dvije i pol godine najavjena je do 1. srpnja a predsjednik RS Milorad Dodik u utorak je tijekom rasprave u parlamentu kazao kako se to ni po koju cijenu ne smije dopustiti. “Od početka je postajala nakana da se počini prijevara”, rekao je Dodik optuživši za to političare iz Sarajeva i tužiteljstvo BiH koje je, po njegovu sudu, otvaranjem istrage izvršilo pritisak na Jukića.

Za Dodika je istraga o razlozima kašnjenja objave rezultata popisa samo još jedan dokaz o političkim utjecajima državnog suda i tužiteljstva. “Ovo je ključno političko, a ne pitanje demografije”, istaknuo je Dodik.

Ustvrdio je kako su predstavnici međunarodne zajednice u raspravama o popisu bili nedobronamjerni te ih je optužio da podupiru nezakonitosti u obradi i objavi rezutata popisa. “Oni moraju naučiti da nisu u pravu”, izjavio je Dodik.

Rekao je kako je uvjeren da će jednog dana parlament RS-a donijeti odluku o odbacivaju zakona i odluka na razini BiH koje smatra neprivatljivim. “Živim za taj dan i uvjeran sam da će doći”, kazao je Dodik dodajući kako bi prvi korak na tom putu mogla biti odluka entitetskog parlamenta o odbacivanju rezultata popisa obrađenih sukladno spornoj odluci ravnatelja Jukića.

 

You may also like