Parlament ponovno odbio prijevremene izbore

No deal?
Britanski zastupnici su u utorak zadali još jedan bolan udarac premijeru Borisu Johnsonu ponovo odbivši organiziranje prijevremenih izbora, prije prekida rada parlamenta do 14. listopada, dva tjedna prije roka predviđenog za brexit.

Sa samo 293 glasa ‘za’, što je daleko od dvije trećine glasova potrebnih za raspisivanje općih izbora, zastupnici su drugi put u pet dana odbili prijedlog Borisa Johnsona koji je htio da se birače pozove na birališta 15. listopada.

Premijer je uoči glasovanja istaknuo da neće tražiti “novu odgodu” brexita predviđenog za 31. listopada, unatoč zakonu koji je u tom smislu donio parlament i koji je u ponedjeljak stupio na snagu pošto ga je odobrila kraljica Elizabeta II.

Nakon što je prijedlog zakona koji obvezuje premijera Borisa Johnsona da traži odgodu najavljenog izlaska zemlje iz EU-a do 31. listopada ako ne bude mogao postići sporazum u ponedjeljak postao zakon ured premijera je objavio da će se Brexit dogoditi do zakazanog datuma te da oko toga “nema nikakvih ako i ali”.

U slučaju brexita bez dogovora, oni koji iz Ujedinjenog Kraljevstva budu putovali u zemlje Europske unije moći će kupovati bez naplate carine, što znači povratak ‘duty free’ trgovine, objavilo je u utorak britansko ministarstvo financija.

Britanska ekonomija porasla je više od očekivanog u julu, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Kao posljedica toga, splasnula je zabrinutost da će britanska privreda podleći prvoj recesiji od finansijske krize, ocjenjuje britanska agencija Reuters. Bruto domaći proizvod (BDP) Velike Britanije samo u julu porastao je za 0,3% u odnosu na juni, saopćila je britanska Kancelarija za statistiku (ONS). To je najveći rast BDP-a od januara i iznad projekcije ekonomista koje je anketirao Reuters, a koji su predviđali rast za 0,1%.

Nakon takvih podataka funta je ojačala prema dolaru. “Nakon pada BDP-a u drugom kvartalu šanse da i u trećem tromjesečju dođe do negativnog BDP-a sada su znatno manje, što znači da će se vjerovatno izbjeći tehnička recesija”, smatra David Cheetham iz brokerske kuće XTB.

You may also like

0 comments