Parlament BIH osudio poziv na federalizaciju zemlje

Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je usvojio rezoluciju kojom se osuđuju pozivi na federalizaciju BiH i prijedlozi za bilo kakvu podjelu te zemlje po etničkim načelima a usvajanje takvog dokumenta obavljeno je bez zastupnika iz HDZ BiH i HDZ 1990. koji su napustili sjednicu prije glasovanja.

Rezolucija o “osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija” bila je prijedlog Damira Mašića, zastupnika Socijademokratske partije BiH (SDP BiH) a nakon višesatne rasprave poduprli su je svi zastupnici kako vladajućih tako i oporbenih stranaka uz iznimku dva HDZ-a.

Obrazlažući svoj prijedlog, Mašić je iznio ocjenu kako je federalizacija zapravo put u konačnu podjelu BiH na tri dijela što se mora spriječiti. Konstatirao je kako Bosni i Hercegovini treba decentralizacija i regionalizacija a ne “etnička federalizacija”. Po njegovom mišljenju, narodi u BiH nisu nositelji suvereniteta nego su to građani. “Etnička prava ne mogu biti iznad prava svakog građanina da bude slobodan i jednak u cijeloj državi. Dakle, narodi u BiH ne mogu biti izborne jedinice. Na izborima ne možemo imati plave, zelene, crvene, i valjda bijele kutije u koje će svatko ovisno o etničkoj pripadnosti ubacivati svoje glasove”, kazao je Mašić tijekom sjednice koju su potom obilježile rasprave i brojne replike između zastupnika iz hrvatskih i bošnjačkih stranaka.

Mašić je neizravno i hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu predbacio kako u biti potiču projekte koji mogu voditi uništenju BiH jer nekritički promiču federalizam kao rješenje za sve probleme. “Federalizam kako ga pojedinci zagovaraju je put u nestanak BiH i oni u EU koji to ne vide ili ne žele vidjeti očito nisu prijatelji BiH i ne mogu se promatrati kao dobronamjerni prema našoj zemlji”, kazao je SDP-ov zastupnik.

Pozvao se na presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” te zaključio kako je to konačni dokaz koliko je model etničkih podjela protivan pozitivnoj pravnoj praksi.

Zastupnik HDZ BiH Jozo Bagarić (HDZ) rezoluciju je okvalificirao kao pokušaj da se Hrvatima onemogući ostvarivanje njihovih temeljnih prava dok je Boro Krišto iz HDZ 1990 upozorio kako je pogrešno pokušavati nametnuti dokument o kojemu među političkim strankama nema ni minimalne suglasnosti. “Europski parlament je pozvao da se nastavi s reformama kako bi se BiH preobrazila u funkcionalnu državu koja jamči zastupljenost svih naroda, te se izražava žaljenje zbog podjela. U rezoluciji Europskog parlamenta se samo u jednoj rečenici govori o federalizaciji. Ja u tome ne vidim ništa loše”, kazao je Krišto prije napuštanja sjednice.

Rezolucija koju je usvojio Zastupnički dom entitetskog parlamenta nema obvezujući karakter za tijela izvršne vlasti.

You may also like