Parlament BiH i dalje nema dogovora o Srebrenici

U parlamentu Bosne i Hercegovine u utorak je propao još jedan pokušaj da se podupre inicijativa Velike Britanije o usvajanju rezolucije kojom bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda podsjetilo na genocid što su ga u srpnju 1995. godine snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima Srebrenice i kojom bi se ujedno osudilo taj zločin. Zastupnički dom parlamenta BiH nije prihvatio prijedlog o usvajanju pisma kojom bi se poduprla britanska incijativa jer za to nije bilo potrebne potpore među zastupnicima koji dolaze iz Republike Srpske.

Usvajanje pisma predložio je zastupnik oporbenog SDP-a BiH Denis Bećirović, koji je ocijenio kako bi to bio doprinos nastojanjima da se zločini poput srebreničkog nikada više ne ponove. “Trebali bismo pozvati sve članice Ujedinjenih naroda da s ciljem sprječavanja ponavljanja genocida šire istinu o tome što se zbilo u Srebrenici”, kazao je Bećirović, koji je i ranije i također bez uspjeha podnosio slične inicijative. “To bi bio temelj pomirenja u BiH i na regionalnom planu”, kazao je Bećirović, no i ovoga puta, kao i ranije tijekom lipnja kada je predložio posebnu izjavu parlamenta BiH o Srebrenici, nije naišao na razumijevanje zastupnika iz političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Bećirović je osudio i pisma koja su u ponedjeljak Vijeću sigurnosti UN uputili predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u kojima su obojica zatražili odbacivanje britanske rezolucije o Srebrenici. Političari iz reda bosanskih Srba bez obzira na to dolaze li iz oporbenih ili vladajućih stranaka jedinstveno su na stajalištu kako je britanska rezolucija neprihvatljiva za Srbe u BiH. Tvrde kako se predloženim tekstom neopravdano potencira genocid nad Bošnjacima, a zanemaruju srpske žrtve. Uoči obilježavanja 20. obljetnice srebreničkog genocida niti jedno tijelo vlasti u BiH nije uspjelo postići suglasnost o bilo kakvoj izjavi ili zajedničkom stajalištu kojim bi se jasno osudio taj zločin u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, a žene i djeca deportirani.

Unatoč toj činjenici pripreme za komemoraciju najavljenu za 11. srpnja se nastavljaju. Organizacijski odbor potvrdio je kako će tada u spomen-kompleksu u Potočarima biti pokopani posmrtni ostaci 135 žrtava genocida. Najavljeno je kako će komemoraciji nazočiti 49 uzvanika među kojima su predsjednici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore te premijeri ili ministri vanjskih poslova petnaest država. Dolazak u Srebrenicu još nije potvrdio nitko od visokih dužnosnika Srbije, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić još nije odbacio mogućnost dolaska najavivši kako će odluku donijeti nekoliko dana uoči komemoracije. Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković u ponedjeljak je potvrdio kako poziv Vučiću i dalje vrijedi te kako je odluka u konačnici samo na srbijanskom premijeru.

You may also like