Pariz: Danas počinje summit o proširenju EU

Čelnici šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupit će se u ponedjeljak u Parizu na 3. summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Europskoj uniji.

Summit u Parizu nastavak je procesa koji je počeo sastankom 28. kolovoza 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. kolovoza 2015. summit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih summita do 2018. godine. Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

U Parizu će se okupiti izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana ((Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija). Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer tehničke vlade Tihomir Orešković, a u njemu su još ministar vanjskih poslova Miro Kovač i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao čimbenika približavanja njihovih zemalja Eurposkoj uniji. Tijekom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat će Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Europska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na summitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je pao dogovor o stvaranju togaureda. Suradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački ured za suradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se promicalo pomirenje kroz suradnju mladih te po uzoru na Erasmus, program razmjene studenata u Europskoj uniji.

Na summitu će se razgovarati o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije. Paralelno sa summitom održat će se zasebni sastanci ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja sudionica. Ministri gospodarstva sudjelovat će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog svijeta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.

Srbijanski premijer u tehničkom mandatu i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić poručio je uoči summita u Parizu kako će taj skup biti prilika da se Hrvatskoj ukaže na neistine kojima se služila kako bi blokirala Srbiju na eurointegracijskom putu, izvjestila je u nedjelju beogradska TV Pink.

Uoči 3. summita političkih vođa zapadnog Balkana i EU-a u Parizu, Vučić je za televiziju rekao kako pretpostavlja da će “Hrvati ponoviti ono što su i do sada govorili” u svezi s blokadom Srbije, ali će sada na to dobiti i odgovor. “Nisam netko tko će prešutjeti i ne ukazati im na sve neistine kojima su se služili u prethodnom razdoblju, objašnjavajući tobožnje razloge za zaustavljanje i blokiranje Srbije, ali i onim drugima koji su se pravili da ih ne podržavaju i koji su se pravili da su ljuti zbog njihovih reakcija, a sve to im je prilično odgovaralo”, izjavio je za TV Pink Vučić u Parizu.

Vučić je naglasio i da Srbija ne mijenja svoj pravac “na dnevnoj ili mjesečnoj razini”, te da ostaje na putu europskih integracija. “Kao što nismo uvodili sankcije Ruskoj Federaciji ni kada nije bilo lako izdržati pritiske, tako nećemo mijenjati svoj europski put zato što nam se neka odluka nije dopala. To je naš strateški put”, rekao je Vučić.

Komentirajući teme summita u Parizu, Vučić je rekao kako će biti riječi “o politici i europskom putu, posebice poslije Brexita”. “Na nama je da izvučemo najbolje za Srbiju”, rekao je Vučić, naglasivši da će Srbija, poštujući sve ostale, “predstaviti šta je učinila do sada te planove za predstojeće razdoblje”.

Summit u Parizu je prilika da se razgovara o problemima, ne treba ih skrivati pod tepih, rekao je Vučić. On drži kako će Pariz biti prilika i da se postavi pitanje europskim dužnosnicima o daljnjem napretku Srbije u europskim integracijama i zatraži objašnjenje “šta je smisao” aktualnog odnosa prema Beogradu. “Ne mislim da je pitanje života ili smrti hoće li nam netko otvoriti poglavlja danas, sutra ili prekosutra, ali mislim da je to važan signal koji pokazuje poštujete li jednu zemlju, njene građane, vladu, njezino zalaganje i rad. To će biti jedna od tema, sa svima ću, nadam se razgovarati i nasamo…o svim problemima i da ih ne guramo pod tepih”, rekao je Vučić.

Srbija u četvrtak nije otvorila pregovore u dva pregovaračka poglavlja, koje je nizozemsko predsjedništvo planiralo otvoriti do kraja svog predsjedanja i tim će se pitanjem sada baviti slovačko predsjedništvo koje je počelo u petak.

Vučić je također spomenuo da su pred regijom značajni datumi – 11. srpnja “kad će tenzije ponovo biti podignute zbog Srebrenice i 4. kolovoza, kad će Hrvati slaviti, a Srbi žaliti -to je za njih najsretniji, a za nas je svakako jedan od najtužnijih dana u srpskoj povijesti”. “To su stvari koje moramo gledati kako da prevladamo i umjesto da stalno pričamo o 1995. da pokušamo pričati o 2025. i svemu onome što trebamo učiniti”, rekao je Vučić.

Kako je prenijela agencija Tanjug, Vučić je u nedjelju popodne doputovao u Pariz, gdje će u ponedjeljak sudjelovati na skupu lidera zapadnog Balkana i EU-a. U Parizu će se okupiti izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana ((Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

You may also like