Pariški je sporazum neponištiv

Europsko-kineske veze
Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron podržali su slobodnu trgovinu i jačanje europsko-kineskih veza u Pekingu u srijedu.

Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma i protiv “zakona džungle”, rekao je Xi na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Macronom u Velikoj dvorani naroda.

Macron je kritizirao porast “straha i protekcionizma” širom svijeta Macron je rekao u srijedu kako je s Xijem razgovarao o uspostavljanju “strateškog kinesko-europskog partnerstva” za trgovinu, znanost, kulturu i zaštitu okoliša. Potpisani su sporazumi o suradnji u područjima nuklearne energije, zrakoplovstva, prijevoza, turizma, sporta i financija.

Potpisani ugovori vrijedni su ukupno 15 milijardi dolara, rekao je dužnosnik kineske vlade.

Xi i Macron poručili su da da će poduzeti mjere za zaštitu biološke raznolikosti te su podržali Pariški sporazum, dan nakon što je SAD započeo s formalnim povlačenjem iz tog sporazuma.

Dvije zemlje “ponovno ističu svoju snažnu podršku Pariškom sporazumu, koji smatraju neponištivim procesom i kompasom za snažno djelovanje prema klimatskim promjenama”, stoji u zajedničkom priopćenju francuskog i kineskog predsjednika.

Velika većina obveza preuzetih Pariškim sporazumom iz 2015. nisu dovoljne za sprječavanje ozbiljne štete koju će prouzročiti klimatsko zagrijavanje, stoji u apelu 11 koji je potpisalo 11 tisuća znanstvenika u utorak.

Znanstvenici su preporučili šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.

Naime, iše od 11.000 znanstvenika iz 153 države proglasilo je izvanredno stanje za klimu upozorivši da ono može donijeti “nečuvene patnje” ako se hitno ne poduzme akcija radi očuvanja biosfere. Preporučuju šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosustave na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog podrijetla; stvarati gospodarstvo bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.

Otvorenost kineskog tržišta uvozu prilika je koju Hrvatska mora još bolje iskoristiti, a očekuje se i jačanje kineskih ulaganja u Hrvatsku, istaknuto je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji je u organizaciji HGK održan u Šangaju, priopćeno je u srijedu iz HGK-a.

Forum je održan na marginama Drugog kineskog međunarodnog uvoznog sajma (2nd China International Import Expo). Sudjelovalo je 12 hrvatskih i 30 kineskih tvrtki, a između ostalih nazočili su mu i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te predsjednik HGK Luka Burilović.

Jandroković, koji je sudjelovanjem na ovom forumu i okončao svoj službeni posjet Kini, pozvao je kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, a istaknuo i da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

Smatra da će direktni razgovori tvrtki pridonijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine, odnosno povećanju hrvatskog izvoza u Kinu, jačanju kineskih investicija u Hrvatsku i daljnjem porastu broja kineskih turista koji dolaze u našu zemlju.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je da se Hrvatska uspinje na ljestvici globalne konkurentnosti, što je dokaz da se u Hrvatskoj lakše i jednostavnije posluje.

Kaže da je kinesko gospodarstvo posebno zanimljivo, ne samo zbog svoje veličine, već i zbog usmjerenosti na ulaganja u istraživanje i razvoj.

Predsjednik HGK Luka Burilović ustvrdio je da gospodarski odnosi Hrvatske i Kine idu uzlaznom putanjom, no i kako je otvorenost kineskog tržišta uvozu prilika koju moramo još bolje iskoristiti. Prošlogodišnja trgovinska razmjena premašila je milijardu dolara, što je dokaz da itekako možemo konkurirati na ovako velikom tržištu, dodaje predsjednik Komore, koja je svoje poslovne prostore u Šangaju, koje dijeli s predstavništvom HTZ-a, ponudila na korištenje zainteresiranim hrvatskim tvrtkama.

Pomoćnik ministra turizma Frano Matušić istaknuo je da je kinesko tržište izuzetno važno za hrvatski turizam.

 

 

 

You may also like

0 comments