Parament odbio Shanceza, Španjolska i dalje bez vlade

Španjolski socijalist Pedro Sánchez nije u srijedu dobio podršku parlamenta za uspostavu vlade njegove Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE) i stranke centra Građani, pa će u petak biti održan drugi krug glasovanja.

Predloženu vladu podržalo je 130 od 350 zastupnika, a kandidatu za premijersko mjesto Sánchezu bila je potrebna podrška natpolovične većine od 176 zastupnika. Nakon cjelodnevne rasprave PSOE i Građani ostali su na podršci vlastitih zastupnika budući da su protiv bile sve stranke. Od glasovanja se tek suzdržala zastupnica regionalne stranke Kanarska koalicija.

Španjolska, mediteranska zemlja s 21 posto nezaposlenih, bez vlade je od izbora 20. prosinca. Četiri stranke od tada vode teške pregovore koji zasad ne daju rezultata. Jedina uspostavljena koalicija, između stranke lijevog centra PSOE-a i Građana, dobit će novu priliku u petak kada će joj trebati jednostavna većina. No da bi preuzela vlast, od glasovanja bi se trebala suzdržati Narodna stranka desnog centra tehničkog premijera Mariana Rajoya ili pak trećeplasirani Podemos.

No u utorak su i Pablo Iglesias, vođa Podemosa, i Mariano Rajoy žestoko kritizirali Sáncheza poručivši da će glasovati protiv njega pa se u petak očekuje isti rezultat. Iglesias sa 69 zastupnika inzistira na stvaranju lijeve koalicije između PSOE-a, Ujedinjene ljevice i Podemosa uz podršku regionalnih separatističkih stranaka Katalonije i Baskije. PSOE, pak, ne želi koaliciju s regionalnim strankama ističući teritorijalnu cjelovitost kao važan dio svog programa.

Narodna stranka istovremeno traži stvaranje velike koalicije zajedno sa PSOE-om i Građanima. Sánchez to zasad odbija ističući da želi promjene a ne ostanak Narodne stranke na vlasti. Vođa PSOE-a Pedro Sánchez na izborima je dobio 90 mjesta u parlamentu, a priliku za stvaranje vlade dobio je nakon što je Rajoy s osvojena 123 mjesta odbio to pokušati. Narodna stranka nije dobila podršku ostalih stranaka pa je Rajoy ocijenio da nema smisla tražiti glasovanje. U srijedu je počeo teći rok od 60 dana u kojem Španjolska mora dobiti vladu inače će Španjolci ponovno na biračka mjesta 26. lipnja.

You may also like

0 comments