Papa pozvao UN da se angažira oko klimatskih promjena

Papa Franjo u utorak je pozvao Ujedinjene narode da se “vrlo ozbiljno postave” oko klimatskih promjena na summitu koji će se ove godine održati u Parizu.

Vatikan je ugostio gradonačelnike i guvernere vodećih svjetskih gradova, od Rima i Pariza do New Yorka, Madrida i Sao Paula, piše France Presse. Oni su potpisali deklaraciju kojom globalne čelnike pozivaju na hrabru akciju na UN-ovu summitu i kažu da je možda riječ o posljednjoj prilici za borbu protiv globalnog zagrijavanja koje je izazvao čovjek.”Polažem velike nade u pariški summit”, rekao je Papa. “Nadam se da će se postići temeljni dogovor. Ujedinjeni narodi moraju se u vezi s time postaviti veoma odlučno”, rekao je Sveti otac, a prenosi Reuters.

U lipnju je Papa izdao encikliku o klimatskim promjenama, prvu ikada posvećenu okolišu. Takav poziv upućen prema 1,2 milijarde vjernika mogao bi dovesti do toga da katolici počnu lobirati za ekološka pitanja i pitanja klimatskih promjena, ocjenjuje Reuters.Vatikanska konferencija održana u utorak povezala je klimatske promjene i moderno ropstvo, vidi se iz uvodnog dokumenta, jer je “globalno zagrijavanje jedan od uzroka siromaštva i prisilnih migracija”.

Na kraju prvoga dana vatikanske konferencije papa Franjo govorio je na španjolskome, bez pripremljenoga govora, i rekao kako se nada da će se pariški summit baviti “posebno time kako (klimatske promjene) utječu na trgovinu ljudima”. Ta je konferencija još jedan pokušaj Vatikana da utječe na za prosinac zakazan pariški summit, kojemu je cilj postići globalni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena.

Gradonačelnici iz Južne Amerike, Afrike, Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Azije, među kojima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpisali su deklaraciju u kojoj kažu kako je pariški sastanak na vrhu “možda posljednja izgledna prilika da se postigne dogovor o ograničenju globalnog zagrijavanja u budućnosti za manje od dva Celzijeva stupnja”. Čelnici na summitu morali bi postići “hrabar dogovor koji će globalno zagrijavanje ograničiti na razinu koja je sigurna za čovječanstvo i zaštititi sirotinju i ranjive”, kaže se u deklaraciji, koju je potpisao i papa Franjo.

You may also like

0 comments