Papa pozvao kuriju na odlučnu reformu

Papa Franjo je u ponedjeljak izjavio da reforma Kurije (crkvene uprave) “ide dalje odlučno, jasno i hrabro”, u prigodi godišnjeg božićnog primanja kardinala i biskupa koji rade u Vatikanu. Čestitka dolazi godinu dana nakon oštrog govora iz prosincu 2014. u kojemu je nabrojao petnaest “bolesti” Kurije, među kojima su “duhovni Alzheimer”, svjetovnost i korupcija.

U govoru u ponedjeljak Sveti Otac je ponudio “antibiotike” za te bolesti i iznio “nevelik popis krjeposti” koje su potrebne za uspješan rad u Kuriji, spomenuvši nove “sablazni” koje su se pojavile tijekom ove godine. Papa Franjo je u napetom ozračju napomenuo predstavnicima Kurije da će sjediti tijekom govora jer je već nekoliko dana umoran zbog gripe koja ne jenja.

Papa je lani izazvao mnoge negativne reakcije u Vatikanu nakon svog božićnog govora, a mnogi su kardinali ocijenili da je bio nepravedan i da je pretjerao. No poslije su u Vatikanu izbile druge afere, napose “Vatileaks” u vezi s iznošenjem povjerljivih dokumenata.

Jorge Bergoglio se ove godine vratio starim temama, osvrnuvši se na svakodnevni rad i ponašanje kardinala, ali ovaj put je odlučio u prvi plan staviti vrline potrebne da bi se ozdravilo od tih “bolesti”. “Bilo bi doista nepravedno, istaknuo je, da ne izrazim iskrenu zahvalnost i potporu svim čestitim i časnim ljudima koji rade predano, pobožno, vjerno i stručno. Bolesti i afere ne mogu zasjeniti uspješnost usluga koje Kurija nastoji pružiti (…) i to je prava utjeha”, poručio je Papa.

You may also like

0 comments