Papa Franjo započeo posjet Latinskoj Americi u Ekvadoru, čelnici slave ishod grčkog referenduma

Papa Franjo stigao je sinoć u andsku prijestolnicu Quito i započeo posjet Ekvadoru, prvu etapu osmodnevnog boravka u Latinskoj Americi tijekom kojeg će posjetiti i Boliviju i Paragvaj, donosii HRT.

Ovo je prvi put da će 78-godišnji Franjo tijekom jednog putovanja posjetiti tri zemlje, a glavni naglasak njegova posjeta su pomirba i obnova.  Papa će posjetiti tri od četiri najsiromašnije zemlje Latinske Amerike. U zračnoj luci Mariscal Sucre Papu je dočekao predsjednik Rafael Correa, a tisuće ljudi su pohrlili izraziti mu dobrodošlicu na puti od zračne luke do grada. U samom središtu Quita papa Franjo je iz svog “papamobila” pozdravio stanovnike grada.

Prvi južnoamerički papa kazao je kako će u središtu njegovih poruka biti stradanja i patnje siromašnih na tom kontinentu. Katolička crkva ima oko 1,2 milijarda vjernika u svijetu od čega je najveći dio upravo u Južnoj Americi. Franjo će u Ekvadoru biti do 8. srpnja kada odlazi u Boliviju, a dva dana poslije u Paragvaj. Bit će njegovo deveto inozemno putovanje u pontifikatu, drugo u Južnu Ameriku nakon pohoda Brazilu 2013. godine.

Nekoliko čelnika Latinske Amerike, među kojima argentinska predsjednica Cristina Kirchner i njezin kubanski kolega Raul Castro, čestitalo je grčkom narodu na masovnom odbacivanju plana vjerovnika Atene i njihovih novih mjera štednje. “Grčka: totalna pobjeda demokracije i dostojanstva”, napisala je Kirchner u poruci na Facebooku, “izražavajući u ime argentinskog naroda i vlade svu svoju solidarnost hrabrom grčkom narodu i njegovim čelnicima”. “Grčki narod je rekao ‘ne’ nemogućim i ponižavajućim uvjetima koje mu nameću za restrukturiranje njegova vanjskog duha”, napisala je predsjednica.

Argentina je 2001. proglasila najveći stečaj u povijesti u iznosu od gotovo 100 milijarda dolara u trenutku proživljavanja neviđene ekonomske, društvene i političke krize. Kubanski predsjednik Raul Castro također je čestitao grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu, izvijestio je u ponedjeljak službeni dnevnik Granma. “Upućujem iskrene čestitke na pobjedi ‘ne’ na grčkom referendumu”, kazao je on. “Taj rezultat pokazuje da većina grčkog naroda podržava hrabru politiku vlade koju predvodite”, dodao je on.

Bolivijski predsjednik Evo Morales također je izrazio zadovoljstvo zbog pobjede ‘ne’ i ocijenio da predstavlja poraz “europskog imperijalizma”. “Čestitam velikom grčkom narodu na trijumfu ‘ne-plaćanja’ duga”, kazao je bolivijski predsjednik. Rezultat referenduma “početak je oslobađanja europskog naroda”, dodao je Morales koji je izrazio “poštivanje i divljenje spram grčkog naroda”.

You may also like