Home Ekonomija Papa Franjo spreman na dijalog s vjernicima koji zagovaraju tržišnu ekonomiju

Papa Franjo spreman na dijalog s vjernicima koji zagovaraju tržišnu ekonomiju

by admin

Papa Franjo priznao je u ponedjeljak kako je zanemario teškoće s kojima je suočen srednji sloj i poručio da je spreman na dijalog s Amerikancima koji nisu suglasni s njegovom kritikom kapitalizma. U razgovoru s novinarima u zrakoplovu na povratku iz posjeta Latinskoj Americi papa Franjo je kazao i kako se nada da će grčka kriza voditi do snažnijeg nadzora pa druge zemlje neće proći kroz iste probleme.

Tijekom jednosatnog razgovora papu, koji je obranu prava siromašnih pretvorio u jedno od svojih poslanja, novinar je upitao zašto gotovo nikad ne govori o problemima srednjeg sloja koji radi i plaća poreze. “U pravu ste. Moja je pogreška što o tome nisam razmišljao”, odgovorio je. “Svijet je podijeljen. Srednji sloj sve je manji. Polarizacija između bogatih i siromašnih je velika. To je istina. I možda me je ona dovela do toga da ne uzmem u obzir i to”, rekao je.

Franjo je kazao kako često govori o siromašnima zbog toga što ih ima toliko no i da obični zaposleni ljudi imaju “veliku vrijednost”. Papa, koji u rujnu odlazi u posjet Kubi i Sjedinjenim Američkim Državama, kazao je kako je spreman na raspravu s Amerikancima koji su njegovu kritiku globalnog ekonomskog sustava i kapitalizma doživjeli kao napad na njihov način života. “Čuo sam da ima kritika u SAD-u… Nisam to imao vremena proučiti no svaka se kritika mora prihvatiti, proučiti i potom mora uslijediti dijalog”, kazao je.

Iako su i američki i kubanski predsjednik pohvalili ulogu Vatikana u približavanju dvije države papa je kazao kako je Vatikan učinio “tek male stvari” na olakšavanju dogovora koji je doveo do obnove diplomatskih odnosa Washingtona i Havane nakon 50 godina neprijateljstava. Upitan o grčkoj krizi kazao je kako bi bilo “pojednostavljivanje kazati da je krivnja samo na jednoj strani”. “Nadam se da će pronaći put rješavanja grčkog problema kao i način nadgledanja tako da takav problem ne zahvati druge zemlje. To će nam pomoći da krenemo naprijed jer put zajmova i dugova, na kraju krajeva, nikad ne završava.”

Papa Franjo je kazao kako ga nije uvrijedio poklon bolivijskog predsjednika Eva Moralesa koji mu je darovao kip Isusa raspetog na simbolima komunizma – srpu i čekiću. Papa je kazao i kako tijekom puta nije probao lišće koke.

Related Posts