Papa Franjo bi trebao otvoreno progovoriti o zlostavljanjima

Irski nadbiskup Diarmuid Martin pozvao je u nedjelju papu Franju da, tijekom posjeta Irskoj ovoga tjedna, iskreno i otvoreno govori o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi i strukturama unutar Crkve koje ga godinama zataškavaju. 
“Nije dovoljno samo se ispričati. Strukture koje dopuštaju ili olakšavaju zlostavljanje moraju biti razbijene zauvijek”, istaknuo je  nadbiskup Martin u svojoj nedjeljnoj propovijedi u katedrali u Dublinu.

Ogroman je broj seksualnih žrtava katoličkog svećenstva, rekao je Martin koji smatra da papa mora “ponizno” i otvoreno govoriti o prošlosti, ali i o budućnosti Crkve.

Papa Franjo stiže u Dublin 25. kolovoza na Međunarodni susret obitelj, koji se održava svake tri godine, s ciljem osnaživanja katoličkih obitelji diljem svijeta. Očekuje se da njegov posjet neće izazvati onolike gužve i interes kakav je pratio posjet Ivana Pavla II.  1979. koji je privukao dva milijuna Iraca.

Vatikan je u četvrtak izrazio “sram i žalost” nakon objave izvješća o istrazi tužiteljstva u Pennsylvaniji, po kojemu  je da oko 300 svećenika  spolno zlostavljao maloljetnike u zadnjih 70 godina u toj američkoj saveznoj državi. Za Katoličku crkvu već se dugo sugerira u javnosti da je propustila kazniti pedofile u svojim redovima te da je svjesno prikrivala zlostavljanja. Papa Franjo obećao je “nultu toleranciju” u borbi protiv seksualnog zlostavljanja katoličkog klera kojega prate nedavni skandali u Čileu, Australiji i SAD-u.

You may also like

0 comments